Dubbla roller i dubbla sporter

Bandymålvakt i elitserien och VM-innebandygeneral. Ebba Wengström får minst sagt ha många bollar i luften framöver.

Ebba Wengström har sin nya arbetsplats i IFU Arena. När det är dags för träning behöver hon inte gå många meter till Relitahallen.

Ebba Wengström har sin nya arbetsplats i IFU Arena. När det är dags för träning behöver hon inte gå många meter till Relitahallen.

Foto: Per Wiklund

Bandy2019-11-09 08:00

Tanken var egentligen att hon skulle bli innebandyspelare. Men hittills har hon inte inlett den karriären. Ett missförstånd ledde till att Ebba Wengström i stället blev bandyspelare. Det var när hon som ung tjej bodde i Norge.

– Jag var sex sju år och ville spela innebandy men det norska bandyförbundet och innebandyförbundet är samma sak och när jag kom till träningen satta alla där med skridskor på sig, berättar 27-åringen.

Det fick bli bandy helt enkelt. Hon är från Göteborg men kom till Uppsala för att studera 2014. Då kom hon i kontakt med Agnes Ortman och några säsonger senare var det de två som såg till att dambandyn återuppstod i Uppsala Bois.

– Jag hade tagit beslutet att sluta eftersom att det inte fanns något lag här men så hörde AIK av sig och jag pendlade till Stockholm i två års tid. 2016 frågade vi oss; varför åker vi till Stockholm med värdelösa förhållanden när det i Uppsala finns fantastiska förhållanden, säger Wengström.

Med hjälp av tidigare Bois-spelare, studenter och ett gäng unga spelare drogs åter ett damlag i gång i Bois. Nu tre år senare spelar de i elitserien. 

– Det känns otroligt. Vi är väl sex sju stycken kvar som varit med från början, säger hon.

På lördag ställs Uppsala Bois mot Villa Lidköping på bortaplan i seriepremiären. Försäsongen inklusive spelet i Svenska cupen mot kommande seriemotståndare var lärorikt.

– Då fick vi känna på skillnaden och det blev uppenbart att det är stora skillnader. Spaningen iv gjort är att vi hänger med tempomässigt men att spelsystemet vi hade förra året inte funkar när lagen vi möter stressar mycket högre upp. Förra året hade vi gott om tid på oss men nu står motståndarna nästan i knäet på mig.

– Man vill spela i elitserien för att utvecklas och vissa matcher kommer att vara mer utvecklande än andra. 

Truppen är stor och bredd och i träningsgruppen finns inte mindre än runt 30 tjejer. På de flesta träningarna kan man spela elva mot elva.

– För mig väldigt uppenbart att vi har bevisat att vi hör hemma här på sikt. Men nu får vi bevisa att vi hör hemma här i år.

Målet är att hålla sig kvar och att ha två lag bakom sig, det krävs för att nå slutspel. Men på sikt finns annat som hägrar.

– Det värsta som kan hända är att vi åker ur. Det vore tråkigt om det händer då spelar vi upp oss igen. På sikt vill vi spela en SM-final, hemma på Studenternas. 

SM-finaler har hon redan på sitt cv. Med AIK blev det två silver. Det ena som reservmålvakt, det andra som utespelare.

Bois har fram till nyligen tränat i Relitahallen men ett fåtal meter har sedan en månad Ebba Wengström sin arbetsplats. Hon blev nyligen anställs om projektledare för U19-VM 2020 och dam-VM 2021 i Uppsala och IFU Arena. Hon ansvarar även för Finnkampen i början på nästa år samt en fyrnationersturnering nästa höst. Samtliga event för damer.

– När jag såg tjänsten kände jag att gud, den där är ju skriven för mig, säger hon.

– Jag är spindeln i nätet mellan alla aktörerna (förbund, kommun mfl) och ska se till att alla blir nöjda.

Det är inte första gången hon arbetat med internationella evenemang. Nyligen var hon projektledare för para-EM i bordtennis i Helsingborg.

Ebba Wengström

Ålder: 28 år

Moderklubb: Ready Bandy, Norge.

Övriga klubbar i karriären: Kållereds SK (senare Mölndal Bandy), AIK, Uppsala Bois.

Aktuell: Vaktar målet när Uppsala Bois i vinter ska spela i elitserien och är VM-general för mästerskapen i Uppsala och IFU Arena.

Ett missförstånd ledde till att det blev bandy och inte innebandy för Ebba Wengström.
Ett missförstånd ledde till att det blev bandy och inte innebandy för Ebba Wengström.
Elitserien 2019/20

Följande lag spelar i elitserien säsongen 2019/20:

AIK, KS Bandy, Sandvikens AIK, Skirö AIK, Skutskärs IF, Uppsala Bois, Villa Lidköping BK, Västerås SK:

Premiäromgången:

9/11 Villa–Uppsala, Sandviken–KS Bandy, Skirö–Skutskär

13/11 Västerås–AIK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!