Opinionsundersökningarna hade rÀtt i Är ocksÄ

Besvikelsen över opinionsundersökningar Àr missriktad.

Det blev ovÀntat jÀmnt i presidentvalet nÀr amerikanerna gick och röstade i Är.

Det blev ovÀntat jÀmnt i presidentvalet nÀr amerikanerna gick och röstade i Är.

Foto: Steve Helber

Ledare2020-11-04 16:37
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

“Oavsett hur det hĂ€r gĂ„r sĂ„ hoppas jag att det blir en andragĂ„ngslĂ€xa som biter”, sa tidigare statsrĂ„det Leif Pagrotsky i SVT:s USA-valvaka (4/11).  

Han Ă€r inte ensam. Det klagas pĂ„ dĂ©jĂ  vu frĂ„n USA-valet 2016, nĂ€r Donald Trump – trots opinionsundersökningar som sa det motsatta – vann över Hillary Clinton.  

Fyra Ă„r senare har en skadeskjuten ekonomi och vĂ€rldsomfattande pandemi gjort att sĂ„ gott som alla opinionsmĂ€tningar inför USA-valet förutsĂ„g Bidens vinst. ÄndĂ„ blev valet en nagelbitare.  

Det borde inte överraska. OpinionsmĂ€tningar bygger pĂ„ nĂ„got som i sig Ă€r svĂ„rt att mĂ€ta – opinionen. DĂ€rför blir det ofta systematiska fel. Det blev det i presidentvalet för fyra Ă„r sedan och sannolikt Ă€ven i Ă„r. 2016 visade det sig i efterhand att man hade överskattat hur mĂ„nga som skulle rösta pĂ„ Clinton dĂ€rför att man hade viktat vĂ€ljarnas utbildningsnivĂ„ fel.  

Varför korrigerade inte opinionsundersökarna dessa fel inför Ärets val? Det finns tvÄ svar pÄ den frÄgan. Det ena Àr att man har gjort det. Det andra Àr att systematiska fel per definition inte gÄr att korrigera pÄ förhand; upptÀcks de upphör de att vara systematiska fel, eftersom man rimligtvis korrigerar dem. Att mÀta opinionen försvÄrades dessutom ytterligare av att osedvanligt mÄnga röstade pÄ okonventionella sÀtt, alltsÄ förtidsröstade.

ÄndĂ„ finns det skĂ€l för dĂ©jĂ  vu frĂ„n 2016: inte dĂ€rför att vĂ€ljarundersökningar nödvĂ€ndigtvis visar fel, utan för att det Ă€r svĂ„rt att tolka vad de visar. NĂ„gra timmar före valresultatet 2016 skrev den vĂ€lrenommerade statistikern Nate Silver att Hillary Clinton hade 71 procents chans att vinna. Det lĂ„ter högt, men innebĂ€r Ă€ndĂ„ att Trump hade en chans pĂ„ tre att ta hem valet. Det Ă€r inga dĂ„liga odds, men uppfattades Ă€ndĂ„ som en sĂ€ker marginal för Clinton.

DĂ€rför har Pagrotsky rĂ€tt i att vi behöver lĂ€ra oss en lĂ€xa, och att den biter denna gĂ„ng. Men han har fel i vad lĂ€xan Ă€r. Vi mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att acceptera att det ibland sker saker som har lĂ„g sannolikhet, eftersom det Ă€r sjĂ€lva definitionen av vad “lĂ„g sannolikhet” Ă€r.  

Givetvis gĂ„r det att lasta medier och opinionssajter för att de ger missvisande information. Det Ă€r till exempel troligt att det lĂ„ga valdeltagandet bland demokrater 2016 till viss del berodde pĂ„ att vĂ€ljare hade tolkat opinionsmĂ€tningar som att Clinton skulle vinna oavsett.  

Men i slutĂ€ndan mĂ„ste vi ta ansvar för vĂ„r egen sannolikhetshybris, acceptera och försöka hantera att det ligger i opinionsmĂ€tningars natur att visa “fel”.  

Ifall vÀljarundersökningar alltid hade rÀtt hade vi kunnat slippa valdagar överhuvudtaget. Men sanningen Àr att det Àr svÄrt att förutse framtiden och dÀrför mÄste vi fortsÀtta engagera oss för den framtid vi vill ha, oavsett vad statistiken sÀger.