Konkreta förhandlingar mellan S, L och MP i Uppsala pågår sedan ett par dagar.

–  Men de får inte majoritet och klarar sig inte utan vårt stöd. Det är det vi diskuterar inom partiet nu, hur vi säkerställer att vår politik genomförs, säger Tobias Smedberg, som efterträder Ilona Szatmari Waldau som partiets förstanamn i Uppsala.

Men ni kommer ju vara i opposition i så fall och inte vid makten?

– Ja, men vi är tredje största parti och vet från riket att vi brukar kunna få genomslag även i opposition. Vi kommer att kräva det för att ge vårt stöd.

Enligt Tobias Smedberg har Vänsterpartiet meddelat övriga partier att de är beredda att diskutera att forma en majoritet där även L ingår – om politiken är rätt, som Tobias Smedberg uttrycker det. Men inviten har alltså inte emottagits med öppna armar från S, L och MP. Nu handlar det i stället för V att bestämma sig för på vilka politikområden de ska ställa krav för att ge ett eventuellt mittenstyre i Uppsala sitt stöd.

– Det kan handla om att satsa på välfärd i stället för att sänka skatter och exempelvis om att satsa på skolan.

Träffar ni de här partierna för förhandlingar nu?

– Vi har inga specifika möten för detta bokade med andra partier. Före 15 oktober måste det vara klart, då träffas kommunfullmäktige.

Hur går det här spelet till i praktiken? Vad säger du till Erik Pelling eller Mohamad Hassan vid kaffemaskinen i kommunhuset, pratar ni väder eller politik?

– Ha, ha. Kommunalråden jobbar hårt och hinner inte fika så mycket. Den ordinarie verksamheten med nämndernas arbete löper ju å precis som vanligt.

LÄS MER: L klipper kontakten med delar av Alliansen

LÄS MER: Stefan Hanna om Liberalerna: "Svekfullt".

Vad tänker du om sprickan i Alliansen mellan Mohamad Hassan och Stefan Hanna?

– Ingenting, vi fokuserar på vårt.