I den opinionsundersökning som UNT låtit göra backar Moderaterna, M, med 7,2 procentenheter jämfört med resultatet i Uppsala län 2014. I mätningen landar stödet på 15,6 procent av väljarna.

Stödet i Uppsala län är därmed flera procentenheter lägre än stödet i riket enligt flera opinionsundersökningar.

– Om det här dåliga resultatet skulle stå sig måste det leda till påtagliga konsekvenser internt inom Moderaterna i Uppsala län, för det politiska innehållet, kommunikationen och organisationen. Men det är resultatet på valdagen som räknas, säger Ulrika Karlsson riksdagsledamot, och på tredje plats på riksdagslistan som toppas av Marta Obminska följt av Jessika Roswall.

Artikelbild

| Ulrika Karsson, moderat riksdagsledamot påpekar att det är valnattens resultat som gäller. Men står sig tappet i Novus undersökning på över 7 procentenheter måste det få konsekvenser i partiet i Uppsala län, menar hon.

Med en sådan här minskning skulle Moderaterna kunna tappa ett av sina tre mandat riksdagen, befarar hon. Utifrån valresultatet 2014 ser hennes oro ut att vara befogad.

– Det är historiskt dåligt, i nivå med 2002 efter valstugereportaget i SVT:s Uppdrag granskning, som inte gillades av väljarna i Uppsala län, säger Ulrika Karlsson.

Även Socialdemokraterna, S, ser ut backa tydligt. Skulle invånarna i Uppsala län avgöra riksdagsvalet skulle S enligt Novus få 23,8 procent av rösterna, det vill säga 5,1 procentenheter mindre än i valet 2014. Minskningen är i paritet med vad mätningar för riket visat.

– Förstås känns inte det bra, men det är vad vi är inställda på. Vi har gjort vad vi har kunnat av det faktum att det går väldigt bra för Sverige och att vi gjort många bra reformer, men vi har inte nått ut med det. Lite orättvist känns det, säger Agneta Gille, riksdagsledamot från Uppsala.

Artikelbild

| Riksdagsledamot Solveig Zander (C) känner medvinden när hon är ute och möter väljare, säger hon. "Det är fler än vanligt som kommer fram och vill tala med oss".

Ett parti som ökar tydligt i Novus mätning inför Uppsala läns riksdagsval är Sverigedemokraterna, som går fram med 5 procentenheter jämfört med resultatet 2014, till 15,5. Stödet i Uppsala län är dock mindre än i riket.

LÄS MER: S och MP för bred koalition i regionen

Artikelbild

| Agneta Gille (S) säger att läget för partiet känns tufft. och att man inte nått ut, trots de goda tiderna i Sverige och många reformer. "Men vi kämpar på in i det sista, många väljare är ännu osäkra", säger hon.

Även Centerpartiet har vind i seglen i riksdagspolitiken och går i Novus mätning fram i Uppsala län med drygt 4 procentenheter jämfört med valresultatet senast.

– Det följer det vi sett på senare tid, att vi har gått upp. Och det visar att vi har gjort bra i från oss och har bra kandidater på våra listor, säger Solveig Zander, riksdagsledamot från Enköping.

Nu hoppas hon att hon inte ska behöva vara ensam centerpartist på Upplandsbänken i riksdagens plenisal, utan att valet ger partiet ett till mandat i riksdagen.

– Det är min absolut högsta önskan. Vi har flera bra kandidater efter mig och det blir nog personkryssen som avgör, säger hon.

Vänsterpartiet går enligt Novus undersökning fram med 3,7 procentenheter i riksdagsvalet i Uppsala län, medan Feministiskt initiativ backar till 2,4 procent. Övriga partiers förändringar är inte statistiskt säkerställda.