I helgen stod det klart att det blir Edsbyn och Sandviken som möts i årets bandyfinal. Både Edsbyn och Sandviken väntar sig att skicka ett stort antal supportrar till Studenternas på lördag. Arenan kommer att rymma hela 20 500 åskådare och båda klubbarna väntar sig att skicka många supportrar till sydligare breddgrader.

­– Förra året skickade vi 28 bussar till Stockholm, vi siktar på något liknande i år, säger Edsbyns supportergrupp Red Farmers ordförande David Elofsson.

Han fortsätter:

­­– Just nu har vi bokat upp O'Learys med 500 personer, vilket åtminstone blir tio bussar.

Sandviken supporters räknar med att skicka nio bussar, ca 450 supportrar. Det förklarar deras kontaktperson Gustaf Trogen. Klubben kommer dessutom att själva skicka ett antal bussar ner till Uppsala men hur många det blir kan det inte svara på i nuläget.

Biljettförsäljningen till bandyfinalen går bra. Projektledaren Ola Rosén förklarar att det är denna sista vecka som är veckan som räknas.

– Rent historiskt säljer vi 50 % av biljetterna när finallagen är klara. Oavsett om man är supporter eller inte brukar man vänta till sista veckan med att köpa biljetterna.

– Man brukar ju säga att hela Edsbyn töms när de går till final, så det får vi ju hoppas på i alla fall.

Om det blir de 25-30 bussarna som Red Farmers tänker skicka rör det sig om ca 1500 supportrar, vilket är lite mer än en tredjedel av stadens befolkning.

För Sandvikens del blir årets final en direkt återkomst till Studenternas. Man vann nämligen den förra finalen som hölls där 2012, då mot Villa Lidköping, det lag som Edsbyn i år slog ut i semifinalen. Edsbyn och Sandviken har mötts i finalen tidigare, men Edsbyn har vid båda tillfällena (2005 och 2008) stått som vinnare efter slutvisslan.

Efter två tuffa semifinaler, där båda finallagen stod för imponerande vändningar förklarar Ola Rosén att det blir de två bästa lagen som möts och att han är glad att man kan erbjuda en hög sportslig kvalité. Dessutom menar han att det är ett prestigemöte.

­– Det är två traditionsrika lag och det finns mycket prestige där emellan. Så visst finns det en viss extra krydda inför det här mötet, säger Ola Rosén.

Även David Elofsson instämmer.

­– Vi möter ett väldigt bra lag, det kommer bli tufft. Det är ju ettan och tvåan i elitserien som möts så det blir ju de två bästa lagen i final.