Comeback för både Mannos Nakos och Odin Lindell och hemmadebut för de två nya amerikanerna Dante Williams och Brian Bridgeforth.

Förväntningarna inför hemmamötet med BC Luleå var stora, men det blev ingen omedelbar succé.

67–83 mot BC Luleå var inte bara en förlust, utan också ett tungt slag i magen på det redan hårt pressade Uppsalalaget.

Artikelbild

| Brian Bridgeforth, Uppsala Basket

– Vad ska man säga. Vi har kört en vecka med det här laget. Vi har fått in fem nya spelare och det gäller för oss att hitta varandra. Vi måste tro på det, säger Uppsalas lagkapten Axel Nordström som var matchens spelare med sina 27 poäng och 9 returer.

Det var en på många sätt ny resa som påbörjades i Fyrishov, när 2019 drog i gång på allvar, och nu med en trupp som håller ligastandard. Men – det var egentligen aldrig nära.

– Luleå gör det bra och är ett bra lag. Vi hamnade i några svackor och hade svårt att röra bollen och hitta enkla passningar. Vi hamnade ofta i tidsnöd på grund av att vi höll i bollen för mycket, säger Axel Nordström.

Det blandades och gavs i Fyrishov. Nye amerikanen Dante Williams satte fyra av sju trepoängare och noterades för 17 poäng. I stället gick Xavier Cannefax av banan efter att ha gjort 4 poäng, samtidigt som Brian Bridgeforth hade en tuff hemmadebut.

Artikelbild

| Nathan Dawit, Uppsala Basket.

Mannos Nakos spelade däremot hela 29 (!) minuter direkt i sin comeback och såg ut att trivas.

– Jag har spelat division I-basket och varit på semester över nyår … Det känns i benen att jag har spelat 29 minuter, kan man säga, säger Mannos Nakos som mer än gärna vill vara med och vända förlusttrenden.

Artikelbild

| Zlatan Hadziresic, Uppsala Basket.

– Vi släppte in 83 poäng och gjorde ett bra jobb i försvaret och det är någonstans där jag vill sätta tonen. Om det krävs att man ska bråka lite och ta fem fouls kan jag göra det.

Mannos Nakos och Odin Lindell – som gjorde sina första basketminuter på över två år – klev in på planen i ett läge i den första perioden där BC Luleå svarat för tio raka poäng till 6–12. Blödningen stoppades för en stund, men i den andra perioden tog gästerna över igen. BC Luleå stoppade Uppsalas försök att attackera korgen och när Tavarius Shine klev förbi sin försvarare och dunkade i 21–33 var det början på ett segerryck som Uppsala aldrig kunde hämta sig ifrån.

Artikelbild

| Nathan Dawit, Uppsala Basket

BC Luleå kom till spel utan sin viktige forward Robert Gilchrist, men blev aldrig hotat. Poängdifferensen höll sig kring tio, femton poäng matchen igenom.

– Jag är supernöjd hur vi genomför det här mot ett Uppsala som börjar få en trupp. Sedan är Uppsala färska i det de gör, det märks ju på dem. De kommer att komma ju mer tid de får tillsammans, säger BC Luleås coach Peter Öqvist.

Artikelbild

| Odin Lindell, Uppsala Basket

Så är det. Med många förändringar på kort tid är Uppsalalaget plötsligt med i matchen igen, efter att ha varit en döende patient och hopplöst fall i seriespelet.

– Stundtals är vi bra. Vi vinner quarters mot ett av Sveriges bästa lag, man får tänka positivt och inte bara gräva ned sig. Vi får ta med oss de positiva delarna, även om det just nu finns för många negativa delar för att vi ska kunna vinna, säger Axel Nordström.

Artikelbild

| Efongo Imbia, Uppsala Basket

För Uppsala Basket väntar nu en viktig period av matcher mot Köping, Wetterbygden och Umeå väntar i tre av fyra nästkommande matcherna.