Uppsala Basket vill lämna in protest

Uppsala Basket förlorade borta mot Eos sedan hemmalaget tagit matchen till förlängning i absoluta sista sekunden. Eller? ”Vi menar att tiden redan var ute”, säger Uppsalas klubbdirektör Sonja Entzenberg.

Slutsekunderna av matchen mellan Eos och Uppsala Basket blev dramatiska.

Slutsekunderna av matchen mellan Eos och Uppsala Basket blev dramatiska.

Foto:

Basket2019-10-14 18:00

Lördagens ligamatch mellan Eos och Uppsala Basket i Lund blev dramatisk och slutade med en förlängningsseger (96–85) för hemmalaget. Under måndagen fortsatte dramatiken utanför planen när Uppsala planerar att lämna in en protest. Eos ska under slutsekunden felaktigt ha tilldelats två straffkast, menar klubben.

– Vi har tittat på klippet hundra gånger och vi kan förstå att det är svårt för domaren att avgöra. Men vi reagerar på att man inte tar beslutet tillsammans, mellan domare och matchkommissarie, och konfererar. Vi tycker att det är tydligt att tiden är ute. Deras spelare har fått bollen och inte påbörjat någon skottrörelse när tiden är ute, säger Uppsala Baskets klubbdirektör Sonja Entzenberg.

Sekvensen det handlar om, och som vi kan visa filmklipp på, är när Ellinor Meyer åker på en foul gentemot Dubravka Dacic – i absolut sista sekvensen av den fjärde perioden. Eos tilldelades två straffkast (båda satt till 81–81), men var matchen egentligen över innan foulen utdömdes?

De röda lamporna runt basketkorgen lyste och signalerar att tiden är slut.

– Domarens suveränitet kan man inte ifrågasätta och handlar det en bedömningsfråga är det domaren som alltid avgör. Men om det är emot regelverket är det en annan sak och om tiden är ute, är ju tiden ute. Vi menar att tiden är ute när domaren blåser foul, säger Sonja Entzenberg.

Knappt en vecka har gått sedan Wetterbygden skrällde i herrligan och vann mot Södertälje Kings med 88–87. Det borde dock ha slutat annorlunda i den matchen. Sekretariatet missade nämligen att föra in en poäng i protokollet för Kings – och ingen märkte något under matchens gång. Matchkommissarien som bokförde Dino Pitas straffkast som en miss straffas med en månad utan uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!