Tanken var från början, vilket UNT har skrivit om, att Dalkurd skulle byta om på Celsiusskolan invid Österängens IP i väntan på att bygglovet för klubbens inhyrda moduler ska bli klart (som ska fungera som tillfälliga omklädningsrum tills nya Studenternas står klar).

Men så blev det inte.

I stället bytte spelarna om i UTK-hallen där klubben har sin fysträning på Ultimate Performence.

Artikelbild

– Vi har vårt material i vårt omklädningsrum på Celsiusskolan tills vidare. Det här blev en bra lösning, säger Dalkurds sportchef Adil Kizil som även har ett flertal spelare som hyr en tillfällig bostad i det intilliggande arenahotellet.

Dagen började med att den nye tränaren Azrudin Valentic presenterade sig själv för första gången och berättade om upplägget under försäsongen innan truppen satte sig i bilar till Österängen.

– Det var en bra försäsongsträning tycker jag, där man fick upp pulsen och sedan ta del av hans (Valentics) idéer lite grann och hans fotbollsfilosofi, säger Rawez Lawan.

Hur var det att inleda säsongen så här jämfört med i Borlänge?

Artikelbild

– Det första ordet som kommer upp är spännande. Det är mycket nytt och nya utmaningar. Och den här klubben är känd för att gilla nya utmaningar, och jag måste passa på att hylla mina lagkamrater i det här. Man kan ställa sig i kön och klaga på omständigheterna, men det är många som gillar och antar utmaningen.

Hur var det att träna utan planvärme?

Artikelbild

– Det kan bli mer optimalt med det så klart, men just nu har Uppsala överraskat med vädret, så det har varit bra. Konstgräset var lite hårt på morgonen innan solen hann smälta bort all is, men det var okej. Det är inget att klaga över.

Den 22-årige försvararen Henrik Löfkvist gör sin tredje säsong med Dalkurd. Han störs inte av det logistiska upplägget med träning i Uppsala och matchspel i Gävle.

– Det är inga problem. Man är ju flexibel som fotbollsspelare. Man vet att ena dagen kan man vara på ett ställe och den andra dagen på ett annat, så det är inget konstigt. Som fotbollsspelare får man flytta i bland. Nu blev det av en annorlunda anledning, men det är fortfarande en flytt, säger Löfkvist som ordnat med en egen lägenhet i Uppsala.

Hur var det här jämfört med att träna i Borlänge?

– Det var inte jättestor skillnad. Det är träning som träning, men det är klart att det är skönt ha hotellet där vi äter frukost nära gymmet. Det blir lite proffsigare och det behöver den här klubben.

Med på träningen fanns samtliga kontrakterade spelare inklusive nyförvärvet Sixten Mohlin (inlånad målvakt från Malmö FF). Den enda spelaren som saknades var mittfältaren Rewan Amin som fått tillåtelse att ansluta senare då han firar en födelsedag hemma i Nederländerna.

Tränaren Andreas Brännström fanns inte plats. Officiellt pågår förhandlingar om att lösa honom från sitt kontrakt eftersom Dalkurd har gjort klart med Azrudin Valentic i tron att Brännsträm skulle lämna för IFK Göteborg.

– Det är en process som pågår, säger Adil Kizil.

Finns det diskussioner med andra klubbar?

– Inga kommentarer.