Runt 70 personer tog sig till IFU Arena för att höra världsmästaren från 1998 tala. Thuram har numera en organisation mot rasism och besökte nu Uppsala för andra gången på kort tid. Thuram pratade om sin uppväxt med rasism i Paris, hierarkier och framtiden för mänskligheten.

– Rasismen påtvingades mig när jag var nio år då jag upptäckte att jag var svart. När jag kom till Paris blev jag plötsligt värderad efter min hudfärg och andra barn sa att jag var mindre bra. De kallade mig för ”la noiraude” som var en korkad ko i en tv-serie, säger Thuram.

Enligt den tidigare världsmästaren och europamästaren så behöver det inte vara så komplicerat.

Artikelbild

– Ofta tror man att det är jättekomplicerat att prata om rasism, men jag tycker inte alls att det är det. Det gäller bara att förklara att rasism inte är naturligt.

Thuram berättar att han även under karriären blev utsatt för rasism. Han minns när han spelade för Juventus.

– Ibland var det några som gjorde apljud på läktaren så fort jag rörde bollen. Det som var tur för mig var att jag förstod var rasism är för något och då förstår man också att det är rasisterna som har problem och inte du själv. Det är väldigt viktigt att lära sina barn. Jag visste att det fanns problem på den här arenan och de var avundsjuka på mig för att jag är så snygg, skrattar Thuram.

En nyckel till att besegra rasismen enligt Thuram är att uppfostra människor annorlunda.

Artikelbild

– Att tillhöra en grupp kommer naturligt hos människan. Man känner sig skyddad i sin egen familj. Jag tror inte att människan är skapat för att leva ensam, men grupper kan hamna i konflikt med andra grupper. Jag tror att det skulle bli mindre problem om man först och främst definierar sig som människan och inte utifrån religion, hudfärg eller nationalitet. Är vi beredda att betrakta oss som människor? Frågar sig Thuram.

Efter några inledande frågor så öppnades det upp för frågor från publiken där mycket kom att handla om högervindar i Europa samt eventuella motsättningar i det franska landslaget.

Artikelbild

– Hela vår historia bygger på hierarkier och det finns en stor risk att vi reproducerar våra hierarkier. Jag tänker på något som Einstein sade, han sa att världen går inte dåligt på grund av de som gör något dåligt utan på grund av de som tittar på och inte hör något. Jag tror att de flesta av oss tittar på för vi är alla fullt medvetna om att det finns problem, inte minst miljöförstöring. Kommer man att vakna upp? Nej, jag tror inte det. Varför? På tv ser man bara underhållning och vi vill bli underhållna, inte se problemen, säger Thuram.