Svenska innebandyförbundets licensnämnd gick under torsdagen ut med vilka lag som för närvarande inte klarar de licenskrav som gäller för spel i SSL från och med den 30 april. Det är totalt nio föreningar som inte uppfyller kraven i dagsläget och Storvreta är en av dessa tillsammans med bland annat Linköping, Helsingborg och Växjö. Samtliga föreningar saknar ett positivt eget kapital för att de ska godkännas i nuläget.

– Just nu har vi inte det och det är lite drygt en miljon kronor som vi saknar, säger Storvretas ordförande Henrik Ededahl.

Beslutet om att införa en elitlicens i innebandy togs 2014. Storvreta har inte lyckats nå de krav som gäller sedan dess, något UNT rapporterat om flera gånger. Nu återstår bara drygt ett halvår innan licensen börjar gälla, men från Storvretas håll är man inte oroliga och har vidtagit flera åtgärder.

– Vi har gjort en budget med en massa besparingar, framför allt personalkostnader. Vi kommer att få in mer pengar än vad vi behöver och känner oss inte oroliga, säger Ededahl och fortsätter:

– Vi har gjort om organisationen rätt kraftigt och haft en del avvecklingskostnader som kostar pengar initialt, men där vi så småningom får ett positivt eget kapital.

Ededahl tog över som ordförande i Storvreta i oktober och tror inte att klubben hade klarat kraven om man inte hade vidtagit de åtgärder som man nu har gjort.

– Jag såg att vi inte kommer att kunna lösa det här utan vissa åtgärder så vi satte oss ned och tittade på organisationen där vi gjorde en del förändringar. Det är svårt att svara på hur de har tänkt innan, men som jag ser det som ordförande så hade vi inte löst det utan åtgärder.

Det är alltså totalt nio klubbar som ligger i farozonen när elitlicensen ska börja gälla, sammanräknat både herr och dam.

– I de totalt nio klubbar som inte uppfyller elitlicensen i dag handlar det uteslutande om att de just nu har ett negativt eget kapital, och i något fall att skulder finns oreglerade till en annan klubb. Men flera har en bra plan, säger licensnämndens ordförande Tomas Eriksson till innebandyförbundets hemsida.

Tomas Eriksson tror bara en till två SSL-klubbar riskerar att nedgraderas en serie när licensen börjar gälla fullt ut.

– Jag hoppas att alla har läget under kontroll och att man gör de åtgärder som krävs så att man får ordning på det till slutet av april. Jag tycker att det är bra att det ställs krav i slutändan så att allt sköts på korrekt sätt och så att man inte hamnar i lägen där man till exempel inte kan betala löner, säger Henrik Ededahl.

Sirius har sedan en tid tillbaka klarat kraven för elitlicens och finns inte med på den svarta listan.