För Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg var det ändå bingo.

Han valde att plocka bort Kenneth Hansen och satsa på Tero Aarnio, en 33-årig finländare som aldrig har lyckats på den här nivån.

En gång i tiden körde han tillsammans med Mikael Teurnberg ...

Artikelbild

| Tero Aarnio.

– Jag har känt honom sedan han var 16 år, men så här bra? Nja ... Jag har ju sett honom den senaste tiden, så det var inget svårt beslut när jag plockade bort Hansen och satte in Aarnio, säger Teurnberg.

Det var i lag-VM i tisdags som Aarnio fick sitt genombrott. För sitt Finland slog han bland andra Jason Doyle och Max Fricke.

– Han åkte jämnt med både Lindbäck och Lindgren, säger Teurnberg.

Själv var Aarnio ett enda stort leende efter matchen i Kumla.

– Jag är i mitt livs form och självförtroendet går så här, säger han och höjer sin högra arm mot skyn.

Han tog 8+2 poäng och nominerade av Teurnberg till det näst sista, där han dock blev poänglös.

– Jag kände att jag var redo att ta det här steget. Det har gått bra i Newcastle i England och när Micke (Teurnberg) ringde bestämde jag mig för att ta den här chansen, säger Aarnio.

Efter den här succén, som alltså dessutom kommer på bortaplan, lär han får mer åktid av Teurnberg – förmodligen redan på tisdag mot just Indianerna.

– Jag är här för att stanna. Jag är i toppform, säger han med ett leende, och bjuder också, under slutet av intervjun, på några riktigt bra meningar på svenska trots att han kommer från östra Finland, inte långt från den ryska gränsen.

Men i övrigt finns det frågetecken i Rospiggarna.

Jacob Thorssell lovade nästan tvåsiffrigt innan matchen – det blev en pinne.

Max Fricke körde in 3+0 – från reservplats. En stor besvikelse.

– Det är inte acceptabelt, säger Mikael Teurnberg, som inte sticker under stol med att han känner sig lite orolig. Det är formen på just Thorssell och Fricke som är bekymret.

– Att Robert Lambert avslutar med två poäng på sina tre sista heat är inget att säga om. Han har tävlat varenda dag den senaste och har sovit bara ett par timmar några nätter. Till slut orkar man inte, säger Teurnberg.

Det blev ändå en jämn match. Det avgjordes först i det näst sista heatet, vid ställningen 40–38. Då åkte Indianerna en femetta mot Aarnio och Andreas Jonsson. Matchen var avgjord.

Nu får vi se hur Mikael Teurnberg resonerar inför tisdagens retur i Hallstavik. Han har Gleb Chugunov, den unge ryssen, i bakfickan. Nu går det inte att ersätta Thorssell med Chugunov eftersom det krävs två svenskar i startsjuan.

Visserligen finns Freddie Eriksson i truppen, men det vore att kasta om i laget alldeles för mycket. Däremot kan Chugunov ersätta Fricke, men knappast när matchen körs i Hallsta ...

Hur som helst, Teurnberg har lite att fundera över. Men Aarnio behöver han inte tänka så mycket på, han får anses som given i laget efter det här.