Sedan år 2000 har Blodomloppet arrangerats i Uppsala. Blodcentralen tillsammans med Upsala IF Friidrott står som arrangör när det under torsdagen är dags för startskott. Nytt för i år är att tävlingen har flyttat från Studenternas till Uppsala friidrottsarena på Gränby sportfält där löparna kommer att gå i mål.

– Det blir en stor utmaning i och med att det är längre från stan. Samtidigt är det här en bättre anläggning för ändamålet och det finns väldigt bra förutsättningar i och med den nya arenan, säger Anders Thor, projektledare hos Upsala IF Friidrott.

Arrangörerna uppmanar löparna att inte ta bilen till evenemanget.

– Det kan bli väldigt svårt att hitta parkering. Vi uppmanar att man tar cykeln eller åker kollektivt, säger Anders Thor samtidigt som han poängterar att arrangörerna har ett samarbete med UL som innebär att bussar kommer att gå från tävlingsområdet till centrum till ett subventionerat pris, säger Thor.

Löparna (eller gångarna) kan välja mellan en sträcka på tio eller fem kilometer. Banorna är också nya och nytt för i år är dessutom att de olika klasserna har separerats och förlagts till två olika sträckor. 5-kilometersloppet går igenom Gränbyparken medan 10-kilometersloppet går via Von Bahrska häcken och in i Röbo-spåret och ut till Gamla Upsala högar.

– Det är trevliga banor och båda är lättsprungna. Femman är det mestadels asfalt medan det på tian är en hel del grusväg också.