I båset stod målvaktstränaren Micke Andreasson och fick se sin adept rädda allt som Södertälje hade att komma med – som förvisso inte var så mycket.

– Det är alltid lugnt när man spelar med små rörelser. Låt pucken komma till dig i stället för att jaga den, säger Andreasson om målvaktsspelet.

Almtunas målvakter har fått en del kritik den här säsongen, men mot SSK var det Ljung som vann matchen åt Almtuna – tillsammans med boxplayspelet.

Artikelbild

| Almtunas Oscar Milton beredd att störa Södertäljemålvakten Alexander Sahlin, eller styra pucken. SSK-backen Marcus Fagerudd framför Milton.

– Boxen var grym ... Egentligen hade inte Södertälje en enda het chans, säger Arvid Ljung och syftar på krisläget i den tredje perioden.

Almtuna spelade i boxplay när Oscar Pentler fick fem minuter (matchstraff) för en bentackling. Först spel fem mot tre för SSK – i långt över en minut. Sedan ytterligare fem mot fyra i nästan fyra minuter. Därav krisläget.

Det stod 2–0 till Almtuna, men hemmalaget fick alltså en jättebiljett tillbaka in i matchen.

– Men vilken box vi hade. Det är skönt när det är folk i vägen hela tiden, säger en leende Arvid Ljung.

Södertälje förlorade egentligen matchen i sitt powerplay. Knappt en målchans på fem minuter – oerhört svagt förstås. Eller starkt av Almtuna?

Det som Södertälje skapade i chansväg tog Ljung hand om utan några yviga gester. Fast det blev i alla fall en "tv-räddning" – ensnabb plock och sådan där snygg rörelse med plockarmen.

Att Almtunas målvakter fått en del kritik har även nått Arvid Ljung.

– Äh, jag vet inte ... Det är hela laget, det är ett samarbete där ute, men det är klart att vi (Ljung och Oscar Fröberg) vill komma upp mer, så är det förstås.

Trots nollan tonar Ljung ner sin egen insats.

– Det är alltid kul att hålla nollan, men det är ändå försvars- och boxplayspelet som är avgörande. Södertälje har ju en del bra spelare, som Meyer och Dyk, som knappt syns i matchen, säger Almtunamålvakten, som också fick beröm av tränaren Martin Gudmundsson.

– Han är trygg och stabil. Lugnt och stilla spel.

Matchen avgjordes när Almtuna gjorde 3–0 efter Södertäljes långa powerplay. Hemmalaget hade för övrigt 19 minuters powerplay mot Almtunas två, och då bortser vi från den sista SSK-utvisningen som kom efter 19.56 i den sista perioden.