Åtta raka matcher. Så lång var Almtunas matchrad utan en trepoängare. Men i bottenmötet mot Vita Hästen var det lugnt nästan hela vägen. Två powerplay gav lika många mål och längst bak stod en målvakt som spred lugn omkring sig. Joacim Eriksson tillhör Brynäs men han behöver matchas igång efter att nyligen kommit tillbaka från en knäoperation och han fick möjligheten i Gränbyhallen.

– Spela matcher är det man vill och jag är glad för den här möjligheten, säger han efter att ha firat med sina temporära lagkamrater.

För det var bara den här matchen som var avtalad. Under torsdagen är han troligtvis backup till David Rautio i Brynäs hemma mot Linköping. Och det var just mot Linköping han spelade match senast, med Djurgården i en kvartsfinalmatch i våras. Sedan kom känningen i knäet. Den som lugnade ned sig efter säsongen men som började visa sig allt mer under fysträningen i Brynäs. Till slut gick det inte. Knäet behövde opereras.

Artikelbild

Nu har han tränat i några veckor men man kan ändå tro att det var nervöst att vara tillbaka i matchspel.

– Jag trodde att det skulle vara mer nervöst men jag hade en bra känsla, säger han.

Han fick "bara" 19 skott på sig i matchen och antalet svåra lägen var få. Men i öppningen av mittperioden bjöd han på den fin sidledsförflyttning när Vita Hästen kom i två-mot-noll-läge.

– Jag tycker att jag låg nära och läste passet tidigt, säger han.

Backen och lagkaptenen Per Svensson minns den räddningen mycket väl.

– Hade de fått 1–0 i första bytet i andra där kunde det sett annorlunda ut. Det var en jätteviktig räddning. Men det här var en laginsats och det var kul att se hur alla kämpade och slet, säger han.

Och samspelet mellan målvakt och utespelare fungerade smärtfritt vad det verkade, trots att Eriksson hoppat in med kort varsel.

– Det kändes lugnt runt kassen. De hade tydliga linjer i hur de ville spela och jag försökte hjälpa till så gott jag kunde, säger Eriksson.

– Man pratar samma språk i den här branschen och han (Eriksson) gav en jäkla trygghet, han pratade mycket på isen.

Almtuna fick alltså två powerplay i matchen, båda i mittperioden, och tog vara på båda. Viktor Hertzberg stänkte in 1–0 från distans och Tobias Hage slog in en målvaktsretur från nära håll. Sedan var det lugnt. Almtuna kunde spela av den tredje perioden mer eller mindre.

– När vi spelar den här typen av hockey är vi svårslagna, säger Svensson.