Kingsley Sarfo begär resning

Förra sommaren dömdes den förre Siriusstjärnan Kingsley Sarfo för två fall av våldtäkt mot barn. Nu kan UNT avslöja att Sarfo begär resning efter att ett nytt dokument kommit fram.

Kingsley Sarfo under rättegången i tingsrätten.

Kingsley Sarfo under rättegången i tingsrätten.

Foto: TT-arkiv

Fotboll2019-10-21 08:13

I juni 2018 dömdes Kingsley Sarfo till fängelse samt utvisning för två fall av våldtäkt mot barn som gäller samma brottsoffer. I augusti samma år fastslogs domen även av hovrätten och under hösten nekade Högsta domstolen prövningstillstånd. Sarfo har sedan dess suttit i fängelse, men nu kan UNT avslöja att den tidigare Siriusstjärnan under måndagen begärde resning via advokaten Thomas Bodström.

– När vi fick det här uppdraget såg vi att det var otydligheter redan i domen. Det fanns uppgifter om att flickan skulle vara 14 år som hennes mamma uppgav. Hon hade också ett födelsebevis, en kopia av det och det var det som talade för det. Det fanns dock också uppgifter om att när hon ansökte om uppehållstillstånd fanns det en bilaga om att hon faktiskt var född 2001, säger Bodström till UNT.

Det som nu gör att man begär resning är att man hämtat ett födelsecertifikat från flickans afrikanska födelseland där det står att hon är född 2001 och därmed var 15 år och inte 14 när hon träffade Sarfo.

– Och då är det inte våldtäkt mot barn. Vi menar att det är sannolikt att om det här dokumentet skulle ha funnits med så hade det troligtvis dömts med en annan utgång. Då hade det varit en sådan osäkerhet kring åldern, säger Bodström.

I domen från tingsrätten, som hovrätten sedan slog fast, står det om bilagan i ansökan om uppehållstillstånd för flickan där det uppges att hon är ett år äldre än vad man sedan slår fast i domen. Tingsrätten konstaterar dock att ”det inte framkommit vem som lämnat uppgiften om hennes ålder och i vilket sammanhang det har antecknats” varpå bilagan inte ges någon avgörande betydelse. Tingsrätten skriver sedan att det inte framkommit omständigheter för att betvivla målsägandes födelsedatum som också är till grund för hennes svenska personnummer. 

– Allt kommer från samma källa nämligen målsägandes mamma. Det här är helt avgörande för frågan, helt avgörande. Är det så att hon är född 2001 så är det ingen våldtäkt. Är det så att hon är född 2002 så kan det vara det. Det är helt avgörande när hon är född.

Hur ser du på hur rätten utredde flickans ålder?

– Åklagaren borde naturligtvis begärt in det här dokumentet själv och inte förlitat sig på de uppgifterna när den här osäkerheten fanns. Sedan tycker jag att de borde friat redan då eftersom åklagaren inte gjorde det och det fanns en osäkerhet. Det med tanke på de enorma konsekvenser som det har. Hela hans fotbollskarriär och framtid är förstörd på grund av det här och då måste det finnas bättre rättssäkerhet.

I domen finns ett skärmklipp på en chat mellan flickan och Sarfo där hon anger att hon är 14 år gammal. Hur ser du på det?

– Om det är någon som är över 15 år så kan det inte bli våldtäkt mot barn, säger Bodström som också berättar att Sarfo själv nekar till att det är han som har chattat med flickan. 

Ni anser helt enkelt att han är oskyldig till de brott han har dömts för?

– Ja, han är dömd för våldtäkt mot barn och det är han för att målsägande är 14 år enligt domen. Om hon är 15 år så är han felaktigt dömd. Hade det här födelsebeviset funnits under rättegångarna så hade nog både tingsrätt och hovrätt friat. 

Resningsansökan skickades in under måndagsmorgonen och Bodström tror så klart att Högsta domstolen tar upp resningsansökan.

– Ja, eftersom det är en helt avgörande fråga. Läser man bestämmelserna i rättegångsbalken så är det att om det finns en ny omständighet, och det är det för det här dokumentet fanns inte utan är utskrivet i somras efter domen, som sannolikt skulle lett till en annan utgång så ska det beviljas resning. Det är här en typisk sådan omständighet. 

Kingsley Sarfo har suttit frihetsberövad i snart två år inklusive häktningstiden och kommer inom kort att släppas av Kriminalvården.

– Vi hoppas att han ska bli frikänd, det är det viktigaste. Med tanke på de enorma konsekvenserna så det är viktigt att vi går till botten med det. 

Vad säger han själv?

– Han säger förstås att han hoppas få möjlighet att bli frikänd. 

Sarfo ska enligt de tidigare domarna utvisas från Sverige i tio år efter avtjänat straff. Han har dock ansökt om uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är naturligt när man blivit utvisad och ligger i linje med det här, säger Thomas Bodström.

Enligt Kingsley Sarfos rådgivare Glenn Bovin så är mittfältaren, som i samband med domen fick sparken från Malmö FF, inställd på att återuppta fotbollskarriären direkt efter frisläppandet.

– Jag skulle säga att han är öppen inför nästa transferfönster, absolut. Han vill tillbaka till fotbollsplanen så snabbt som möjligt, säger Bovin.

Kingsley Sarfo var som spelare en av Sirius absolut bästa - någonsin.
Kingsley Sarfo var som spelare en av Sirius absolut bästa - någonsin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!