Almtunas klubbchef utan glÀdjekalkyler

FĂ€rre istimmar, buss i stĂ€llet för flyg, egen fystrĂ€nare och inte lika mĂ„nga anstĂ€llda – sĂ„ ser verkligheten ut för Almtuna, som i vĂ„r ska ha minst tvĂ„ miljoner kronor i eget kapital.

Styrelseledamoten Niklas Sjölund (t v) tillsammans med Almtunas klubbchef Robert Lif.

Styrelseledamoten Niklas Sjölund (t v) tillsammans med Almtunas klubbchef Robert Lif.

Foto: HĂ„kan Lundh

Ishockey2019-10-17 16:00

Efter den minst sagt turbulenta vintern/vÄren 2019, dÀr allt slutade med en chockartad degradering frÄn allsvenskan, sÄ förÀndrades allt pÄ bara nÄgra timmar.

Almtuna tvingades tÀnka i helt nya banor.

Det skissades för division I-spel. Kontrakt skrevs med spelare för en ny och lÀgre serie. Sakta men sÀkert skulle klubben vÀxa i en ny ekonomisk kostym. Besparingar hade varit nödvÀndigt oavsett, men nu var det livsviktigt. Hela föreningens existens stod pÄ spel.

SĂ„ förĂ€ndrades allt igen, inte över en natt men tillrĂ€ckligt snabbt för att skapa nya – men om möjligt trevligare – problem att lösa: Almtuna blev allsvensk klubb igen.

– Det blev ett vakuum och dĂ€rför ligger vi efter tidsmĂ€ssigt. Vi tappade tvĂ„ mĂ„naders försĂ€ljning och det tar lite tid att jobba ikapp, men vi kommer att hinna med det, sĂ€ger klubbchefen Robert Lif, som berĂ€ttar att budgeten för 2019/2020 visar ett tillrĂ€ckligt plusresultat för nĂ„ det egna kapitalet som krĂ€vs, tvĂ„ miljoner kronor.

Men det Àr ingen dans pÄ rosor för Almtuna.

Klubben har en av Hockeyallsvenskans lÀgsta spelarbudgetar.

– Det som topplagen betalar för sin förstakedja har vi till hela spelartruppen, sĂ€ger Lif.

Det Àr pÄ kostnadssidan som Almtuna med Robert Lif i spetsen har jobbat extra hÄrt. Det har skurits, det har bantats och det har slimmats bÄde hÀr och dÀr.

– Det Ă€r genom kostnadsbesparingar som vi kan nĂ„ tvĂ„ miljoner i eget kapital. Vi har tittat pĂ„ allt och har tvingats skĂ€ra rejĂ€lt pĂ„ a-lagsbudgeten. Det enda som Ă€r oförĂ€ndrat Ă€r kostnaderna för damlaget, sĂ€ger Lif.

Samtidigt Ă€r det en svĂ„r balansgĂ„ng berĂ€ttar Lif och Niklas Sjölund, tidigare ordförande och numera styrelseledamot i Almtuna. 

– Det gĂ€ller att inte skada den dagliga verksamheten. Att skĂ€ra i personalledet ger snabbast effekt och det gör att fĂ€rre fĂ„r jobba mer och det kanske inte Ă€r hĂ„llbart pĂ„ sikt, sĂ€ger klubbchefen.

FrĂ„gan Ă€r dĂ„ om besparingarna rĂ€cker. 

Kommer Almtuna att ha ett eget kapital pÄ tvÄ miljoner och fÄ elitlicens för sÀsongen 2020/2021?

– Det ska vi göra, konstaterar Lif.

SÄ det Àr ingen glÀdjebudget nÀr det gÀller intÀkterna frÄn a-lagsmatcherna?

– Ni vi gjorde budgeten tog vi intĂ€kterna frĂ„n vip, förköp och biljetter frĂ„n förra sĂ€songen, sĂ„ nej, det Ă€r ingen glĂ€djekalkyl, sĂ€ger Lif.

Almtuna kĂ€mpar varje dag med att hĂ„lla kostnaderna nere. HĂ€r spelar Almtuna (och Calle Åsell) mot SödertĂ€lje tidigare den hĂ€r sĂ€songen.
Almtuna kĂ€mpar varje dag med att hĂ„lla kostnaderna nere. HĂ€r spelar Almtuna (och Calle Åsell) mot SödertĂ€lje tidigare den hĂ€r sĂ€songen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!