Idrotten i Norduppland har sett ljusare tider. Söderfors bandy hade inte några lag i seriespel alls den gångna säsongen och för första gången på 20 år står Tierp utan elitserielag i volleyboll. Samtidigt har tidigare stabila hockeyettanlaget i Tierp har börjat om i lägre divisioner.

Därtill har Strömsbergs IF:s fotbollsherrar det kämpigt i division II – och ligger just nu sist i serien.

Mot topplaget Vasalund senast blev det förlust med hela 8–1.

Artikelbild

Enligt sportchefen Rikard Birkehorn beror Strömsbergs ständiga kamp för nytt kontrakt i division II på avsaknad av resurser.

– Du kan etablera dig på division II-nivå om du har mycket pengar, men vi är en otroligt liten förening, så att vi spelar här är unikt i mina ögon, säger Birkehorn, som vet vad det skulle innebära om klubben åkte ur division II.

– Det skulle bli svårare att locka till sig spelare. Nu kan vi få unga, hungriga spelare att resa från bland annat Gävle och Uppsala för att spela division II-fotboll med oss, men det skulle bli svårare om vi åkte ur.

Trots att Strömsbergs IF har en egen träningsanläggning på Heden tycker inte sportchefen att de har de bästa förutsättningarna för att bedriva fotbollsverksamhet.

Artikelbild

– Man vill alltid ha mer tider och konstgräs och planer hit och det, men det är kostsamt och vi skulle behöva mycket mer bidrag från Tierps kommun. Fördelen med en egen anläggning är att vi styr våra egna timmar, men det kostar ju.

Birkehorn menar att det är bra uppslutning med ideella krafter, men flaggar för att dessa krafter blir äldre och inte kommer orka hur länge som helst.

Artikelbild

– Det blir jobbigt jämfört med en kommunal anläggning där man bara betalar för sig och hämtar ut nyckeln. Mycket av det som föreningen drar in på sponsorer och annat går åt till att driva anläggningen. Pengarna når inte fram till fotbollslagen, säger Birkehorn som saknar fler konstgräsplaner i distriktet.

– Det är jättedåligt att det bara finns en konstgräsplan i norra Uppland där det går att bedriva elvamannafotboll. Det är inte bara Strömsberg som ska ha tider. Till exempel måste ungdomslagen i Månkarbo, Tierp, Ullfors, Rex och flera andra slåss om den planen vintertid. Som bästa lag i distriktet har vi bättre tider än de lagen, men ser jag till helheten i norra Uppland är det jättetråkigt att vissa klubbar kanske får en tid klockan nio på en fredagskväll. Det är värdelöst, säger Rikard Birkehorn.

Gunilla Ström, fritidsintendent på Tierps kommun, berättar att hon är nöjd med de idrottssatsningar som gjorts senaste åren.

– Vi har rustat upp flera lokaler som varit slitna länge. Det är alltid lättare att bedriva verksamhet i ändamålsenliga lokaler, säger Ström.

Vad är kommunens uppgift för att hjälpa idrottsföreningar?

– Vi ser till att det finns lokaler att vara i och föreningarna kan söka olika former av bidrag.

Upplever ni att de är nöjda med stödet?

– Det får du fråga dem, men jag tycker vi har satsat ganska mycket på att renovera och rusta upp de senaste åren.

Strömsbergs hopp om att kämpa till sig ett nytt kontrakt i division II, och fortsätta vara nummer två i Uppland efter allsvenska Sirius, lever.

För Tierp Volley är det däremot slutspelat i högre divisioner. För första gången på 20 år står Tierp utan elitserielag i volleyboll.

– De tre senaste åren har varit tuffa ekonomiskt, organisatoriskt och spelarmässigt och det är inte så konstigt eftersom vi inte haft någon ungdomsverksamhet. Man glömde att den framgångsrika generationen skulle sluta någon gång och vi har tappat återväxten, säger Micke Lind, vice ordförande i Tierp Volley.

Hur har ert stöd från kommunen varit?

– Vi har fått bra stöd, de tyckte det var synd att vi inte frågade om hjälp tidigare eftersom de hade varit villiga att hjälpa oss mer. Vi har inte velat gå ut med våra problem, utan kämpat på i det tysta.

Kan ni dra nytta av kommunen i er nya satsning?

– Det tror jag absolut eftersom vi satsar på ungdomar och barn. Det är nog alla kommuner intresserade av, säger Micke Lind.

Samtidigt som Tierp Hockey har inlett en resa tillbaka till de högre divisionerna – de blev klara för division III under våren – kämpar Strömsbergs IF vidare på Heden.

De ser dock gärna en större satsning på Vegavallen där konstgräs för fotbollen just nu saknas.

– Det är jättemysigt där uppe och det finns ytor för att bygga en fotbollsplan där också. Då skulle man kunna få ett samlat sportcenter. Nu finns det jättefina förutsättningar för hockey med Vegahallen och det hade varit jättefint om man byggt en till fotbollsplan där också, säger Rikard Birkehorn.

Du hade velat se en konstgräsplan vid Vegavallen?

– Ja, det hade varit helt underbart. På sikt är jag helt övertygad om att det är ett måste att bygga en elvamannaplan där man kan bedriva träning.