Dagen går mot kväll och solen byts mot moln när de en efter en rullar in till samlingsplatsen.

Kvällens mountainbiketur kommer att ta dem till Sunnersta och tillbaka till starten i centrala Uppsala.

– Jag har aldrig cyklat den här turen förut men det är några som har gjort det och får visa vägen. Det ska vara ganska blandad terräng med stigar som vi kan följa, säger Martin Johansson.

Artikelbild

Sommaren har varit här sedan länge och med lovets ankomst lämnade många studenter Uppsala.

Därför räknar de med att bli ungefär tio stycken som ger sig ut på cykelturen. När alla samlats delar de upp sig i två mindre grupper med en lite snabbare.

– Jag kom i kontakt med UppX genom mitt intresse för skidåkning men jag har fått testa på väldigt många andra aktiviteter och fått nya intressen, bland annat mountainbike, säger Martin Johansson.

Uppsala Extremsportförening, UppX, är en ideell studentförening som startades 2014 och sedan dess har lockat likasinnade i staden. De vill samla alla outdoor- och extremsportintresserade personer ­– både proffs och nybörjare – i Uppsala för att arrangera olika event tillsammans.

Artikelbild

Det kan bland annat handla om skidåkning, klättring, kajakpaddling och andra aktiviteter som ger en adrenalinkick.

– Bredden mellan sporterna vi provar på tycker jag är det roligaste. Ena stunden gör vi något som jag har gjort tidigare där jag får dela med mig av mina erfarenheter om och nästa gång är jag total nybörjare, säger Inga Sjöberg.

Artikelbild

Hon var med och startade föreningen 2014 efter att hon flyttat till Uppsala för att studera på universitetet.

Hon gick på ett möte för ett gäng studenter som tyckte om att åka skidor ihop och där bestämdes det att de skulle utveckla konceptet och starta en riktig förening.

Artikelbild

– Allting gick väldigt fort i början eftersom alla inblandade var väldigt engagerade. Vi började med klättring som är ett väldigt enkelt och socialt sätt att umgås. Vi vill att alla intresserade ska kunna vara med, det spelar ingen roll om du är nybörjare eller proffs utan alla är välkomna, säger Inga Sjöberg.

Sedan dess har föreningen vuxit och består i år av cirka 300 medlemmar varav hälften är män och hälften kvinnor. UppX riktar sig främst till studenter men är öppen för alla som är intresserade. Förutom aktiviteterna är tanken även att man ska träffa likasinnade och lära känna människor med liknande visioner och tankar.

Artikelbild

– Många människor vill testa på sporter men olika hinder stoppar en. Det kan vara att man inte har kunskapen, utrustning eller någon att göra det med. Då vill vi finnas där och hjälpa till att förverkliga planerna. Vi vill vara en plattform för alla som söker en adrenalinkick i vardagen, säger Inga Sjöberg.

Föreningen har en Facebook-grupp, tipslåda och andra sätt att kommunicera där medlemmar kan dela med sig av sina erfarenheter och vad säga vad de vill prova på.

Artikelbild

Vissa evenemang som en surfresa till Portugal och skidtestarhelg i Sälen har blivit årliga traditioner och styrelsen hoppas att medlemmarna ska involveras mer i planeringen.

– Vi vill ta till vara på medlemmarnas kunskaper och alla får dela med sig till de andra, säger Inga Sjöberg.

Artikelbild

Hon växte upp i Östersund och tillbringade mycket tid på fjället med skidåkning under uppväxten

När Inga blev äldre breddades intresset till fler sporter och hon brinner fortfarande för att utmana sig själv och prova på nya saker.

– När jag var liten kunde jag bli ledsen när mina föräldrar tog med mig upp till fjällen för att åka skidor. Men nu är jag jätteglad över det och uppskattar att jag fick det intresset som ung. Engagemang och viljan hos alla medlemmar att hjälpas åt är det som driver klubben.