Stig Bertilsson sitter på tåget när UNT ringer upp. Han har varit på möte i Stockholm och är på väg hem till Karlstad. Med den återvändande bandyfinalen runt hörnet skulle det vara intressant att höra hur diskussionerna kring återkomsten såg ut – varför valde man att komma tillbaka till Studan?

– Vi har haft fem bra finaler i Stockholm men vi konstaterade att bandyn får starkare identitet och starkare avtryck av att vara i Uppsala. Vi pratade med flera olika städer om att anordna finalen, men i Uppsala märktes det klart och tydligt att man pratade med människor som kom från bandyns hemmaplan, förklarar Stig Bertilsson.

– Om jag ska vara helt ärlig fick finalen aldrig riktigt ut sin rätt i Stockholm. I Stockholm är konkurrensen väldigt stor, men i Uppsala finns redan grunden av tradition och en öppenhet för att visa och presentera bandyn.

Hur såg efterfrågan ut gällande en återkomst?

– Vi gjorde rejäla undersökningar inom och kring bandyn och resultatet var väldigt tydligt: "Flytta tillbaka finalen till Uppsala". Finalen är helt enkelt efterfrågad i Uppsala, säger Stig Bertilsson.

Med den traditionen och den känslan du talar om, skulle du kalla Uppsala för bandyns huvudstad?

– Uppsala är en jätteviktig bandystad i Sverige och blir det än mer tack vare finalen. Det finns flera orter som kan säga att de är bandyhuvudstäder, men det finns få städer som har den traditionen med finalen. Jag vill inte utnämnda någon stad till bandyns huvudstad då det finns många oerhört viktiga bandystäder. Men om Uppsala själva vill kalla sig själva för bandyhuvudstaden har jag inga synpunkter på det.

Vad kan man förvänta sig av helgens finaler?

– Man kan förvänta sig att bandyns SM-final återigen kommer att stärkas av identiteten som ges av att vara i Uppsala. Jag förväntar mig en finalhelg som får mycket utrymme i både lokal och rikstäckande media.

Vad ser du helst, att man spelar utomhus eller inomhus?

– Det beror på. Spelar man en vacker vinterdag är utomhus oslagbart. Men när man som jag kommer från västkusten och det regnar hela tiden, då är inomhus att föredra. Jag tänkte faktiskt vid förra årets final, på Tele2 Arena, att det var väldigt lyxigt. Jag undrade ifall vi verkligen skulle lämna det, men till slut kände jag att det var helt rätt beslut. Vi har andra värden att gå efter.

Vad för värden?

– Framför allt traditionen runt sporten, förhållandet och förväntningarna till och med publiken och sedan förstås det större utrymmet vi får både medialt, men också rent statusmässigt.

Om vi ser till matcherna i sig då, hur kommer det att gå?

– Om vi börjar med damfinalen är ju den väldigt spännande. Det är det nybyggda Skutskär mot det ombyggda AIK. AIK är förstås favoriter men Skutskär kan överraska. Det blir tufft.

– Herrfinalen är en helt öppen historia. Det har varit fantastiska semifinalmöten där båda lagen har fått spela fem matcher. Både Edsbyn och Sandviken vände och vann, de visade en enorm styrka. Matchen kommer verkligen bli sevärd. Med de här två matcherna blir det helt klart en fantastisk bandyfest.

Några avslutande tankar?

– Vi är väldigt glada att vi kan bjuda in alla till den här bandyfesten igen. Vi ser fram emot en fantastisk bandyhelg. Jag tror att vi kommer få uppleva något speciellt, med känslan kring återkomsten och allt.