För 13 år sedan drog Jens Jakobs på sig Almtunatröjan för första gången. Då hade han Martin Gudmundsson och Marcus Ragnarsson som lagkamrater. När Mora-killen, som varit runt i en rad klubbar från Luleå i norr till Malmö i söder, nu är tillbaka i Uppsalaklubben får han nyss nämnda duo som tränare. Gudmundsson var han dessutom lagkamrat med under juniortiden i Mora.

– Det har gått bra i de flesta klubbarna men jag gillar ju inte att flytta, egentligen. Jag vill ha trygghet för att må bra, säger han.

Men flytta är just vad han gjort en hel del i karriären alltså. 33-åringen inledde säsongen i norska Storhamar där han i vanlig ordning producerade en hel del poäng (18 på 26 matcher). Sedan har den fortsatt i AIK under några veckor innan han nu är klar för sin tredje klubb på bara ett halvår.

Artikelbild

– Det funkade inte socialt där (i Norge) och familjen går först så det var ett lätt beslut att flytta hem. Jag fick inte ut det jag ville riktigt även om det poängmässigt gick bra.

– Sedan ringde AIK och erbjöd tre veckor när de hade mycket skador. Jag hoppade på det och det gick bra, säger han.

Men mer blev det inte ändå. Spelare kom tillbaka efter skador och plötsligt fick Jakobs se sig om efter en ny klubb. Han behövde inte leta. Det fanns alternativ.

– Fler än jag trodde, säger han och låter förvånad efter sin första Almtunaträning under tisdagen. Redan under onsdag kväll spelar han sin första match i sin nya klubb borta mot Västervik och han går rätt in i förstakedjan tillsammans med Tony Mårtensson och Viktor Hertzberg meddelar Martin Gudmundsson.

– Han har snart gjort 500 matcher i allsvenskan och är en rutinerad herre som vill bidra i offensiven. Han är ruskigt spelsugen och det här kommer att bli bra, slår Gudmundsson, som alltså känner Jakobs bättre än många andra, fast.

– Jag känner honom bra och vet hur man ska få ut max av honom. Sedan kommer han få en ledande roll i powerplay, avslöjar Ais-tränaren för UNT.

När UNT pratar med nyförvärvet strax efter i omklädningsrummet visar det sig att han inte hade koll på den där sista detaljen.

– Jaså, är det så? Kul!, säger Jakobs.

Med bara en träning i sin nya klubb kanske det inte går att förvänta sig några stordåd direkt i premiären för spelaren som gjort över 300 poäng i allsvenskan och spelat en bit över 100 matcher i SHL. Eller?

– Förväntningar finns alltid, inte minst från mig själv. Ibland för stora faktiskt, men oftast är det bara positivt.

Jakobs kontrakt med Almtuna är säsongen ut.

henrik.soderlund@unt.se