Det återstår nu bara några dagar innan den senaste av alla tidsfrister löper ut i och med sista juli. Känslan är inte direkt jättepositiv att man ska lyckas och frågan är så klart vad som händer om man inte hittar någon som sköter driften?

Planerna på en ny arena har funnits sedan 2007, det är elva år sedan. Trots att man sedan dess bara kommit marginellt närmare och inte är i närheten av att sätta någon spade i marken så har projektet redan kostat Uppsala 30 miljoner kronor. Det här börjar likna Uppsala Kommuns egen motsvarighet till Vasaskeppet med den skillnaden att den skutan faktiskt lyckades färdas några meter innan den sjönk till havets botten. Nej, jag tycker faktiskt att det är nog nu. Lägg ner Uppsala Arena en gång för alla.

Det är salamandrar, groddjur, försvarsmakten och framför allt en väldig massa pengar som gjort att det här projektet blivit en fars. Den sista akten tycker jag bör vara nu då man inte kommer att hitta någon som sköter driften. Att det här projektet ska kosta skattebetalarna ännu mer pengar är orimligt, lika orimligt som att ge Almtuna falska förhoppningar om att de faktiskt kan få en dräglig tillvaro om några år och börja satsa mot SHL på allvar.

Missförstå mig rätt, jag skulle naturligtvis bli glad om arenan mot alla odds skulle börja byggas. Jag ser det dock inte som realistiskt inom vår levnadstid. Problemet som jag ser det är dels att politikerna helst av allt skulle vilja slippa bygga, men när man väl ska göra det så får man hybris och vill sätta Uppsala på den berömda kartan. Den ekvationen går inte ihop. I stället för att bygga en helt okej arena med plats för kanske 5 500 åskådare så skulle man slå på stort och bygga norra Europas värsting. Det som i dag är Uppsala Event Center är långt ifrån den unika arena man pratade om 2007, alla andra städer ligger flera mil före Uppsala redan och om arenan mot förmodan skulle stå klar inom en rimlig framtid tror jag mest den skulle mötas av en axelryckning. Det här projektet har levt på konstgjord andning länge nog, det är dags att dra ur sladden. Något måste hända nu.

Vad händer då? undrar ni så klart. Ja, mer än det som händer nu i alla fall. Jag vet att det har lobbats för att fräscha till Gränbyhallen på något sätt, den lösningen tror jag är den mest realistiska i nuläget. Hur det ska gå till vet jag inte riktigt, men jag antar att man kan bygga någon form av skal utanpå för att sedan slå in väggarna när det inte är säsong. Då offras naturligtvis alla parkeringsplatser vilket så klart frestar den nu styrande majoriteten i kommunen. Det skulle också kosta mycket mindre än haveriet vid Gränby Centrum. Att börja på ett helt nytt projekt är naturligtvis också möjligt, ett billigare sådant så klart. Från ax till limpa, med tanke på hur snabbt det går här i stan, så skulle jag säga att det dock skulle ta minst sju, åtta år.

Den stora förloraren är så klart Almtuna som kan kasta sina sportsliga ambitioner i papperskorgen i princip innan man har en duglig arena som kan öppna för sponsorer och SHL-spel. Dessutom drabbas så klart ungdomshockeyn som inte får fler isytor, något som är tanken med Event Center. Det är dock så det ser ut för tillfället, titta till grannkommunen Stockholm som ska riva Hovet och fräscha upp Globen. Där försvinner också en isyta (visserligen lovas det två underjordiska isytor, men det kommer aldrig att hända, tro mig). Jag tror att en renoverad Gränbyhall är det bästa som Almtuna kan hoppas på i nuläget.

För att få i gång bygget av Studenternas så ”lurades” kommunen att tro att man kunde ha en gemensam bandy- och fotbollsarena (vem orkar titta i spelschemat?) samtidigt som Sirius började accelerera mot allsvenskan. Jag tror att risken att stå där med skägget i brevlådan också påverkade kommunen när man äntligen klubbade den nya arenan. För Almtuna handlar det kanske just därför om att utmana om SHL-platserna och därmed visa kommunen att det finns en uppenbar risk att man, likt i fotbollen, kanske får sitt SHL-lag att spela i typ Gävle. För kommunen handlar det om att inse att man har nått vägs ände och tänka om även om det här måste vara oerhört pinsamt för samtliga inblandade. Det väntar ett val till hösten och innan det lär inget hända, men efteråt bör man stänga av pengakranen innan sjön torkar ut och lösa problemet. Den lösningen heter inte Uppsala Event Center.