Blygsam Korhonen bäst genom tiderna

Trots att det återstår tre matcher av säsongen så är Cassandra Korhonen redan Uppsala bästa målskytt genom tiderna.

Cassandra Korhonen snittar ett mål per match.

Cassandra Korhonen snittar ett mål per match.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-10-11 15:00

Caroline Lundberg och Elin Åkerman gjorde 15 mål varsin säsong för Sirius. Ingen har dock varit i närheten av Cassandra Korhonens 23 mål i elitettan, en siffra som redan nu gjort henne till Uppsala Fotbolls bästa målskytt någonsin. 

– Oj, det var kul. Det hade jag ingen aning om, säger Korhonen utanför omklädningsrummet på Löten inför en träning.

Det har varit en sällan skådad succé för Korhonen som alltså snittat ett mål per match under säsongen och som ligger med i toppen av skytteligan. Några superlativ om sig själv och sin prestation finns inte på kartan trots detta.

– 23 mål är väl bra, det är inte varje säsong man gör så många mål. Har man sett matcherna så vet man att det hade kunnat bli fler ändå för man är aldrig nöjd. Jag vet att jag har missat en del, men det ser bra ut på pappret i alla fall.

Mönstret har varit tydligt hela säsongen. Oavsett hur många mål Korhonen gjort eller hur bra det har gått för Uppsala så har hon snarare pendlat åt det negativa hållet än det positiva. 

Jag jämförde dig efter matchen mot AIK med formel 1-världsmästaren Kimi Räikkönen, hur ser du på den liknelsen?

– Ja, jag vet inte. Det kanske stämmer, jag vet inte. Det är svårt att prata upp sig själv, jag är inte sådan som person.

Har du aldrig varit det?

– Jag skulle säga det. Kanske med mina närmsta, men inte i ett sådant här sammanhang.

Vad säger du om din säsong?

– Det har varit en bra säsong och det är inte bara jag utan hela laget. Jag hade inte gjort såhär många mål om det inte vore för laget. Man springer inte ner till eget mål, hämtar bollen och springer upp till andra målet utan det sker saker på vägen.

Vad hade du för förväntningar inför säsongen?

– Jag gick in med en ganska låg förväntan och ville se var det tog vägen. Det var massa nytt med nytt lag, nya tränare och att jag skulle börja pendla. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men det blev bra.

Cassandra Korhonen tränade med Sirius, som laget hette då, redan 2013 då hon var 15 år.
– Då var jag jätteung och jag var väl inte mogen att ta steget hit. Sedan gick jag i skolan också så det passade inte så bra.

Efter flera år i BK 30, som i fjol åkte ur elitettan valde Korhonen att återvända till Uppsala. Sex år efter att ha tränat med Sirius under en månad.

– Jag har aldrig tänkt på att jag ska spela i Uppsala utan det var tillfälligheter. Jag har haft kontakt med Jonas innan och det är nära hemma så jag behövde inte flytta.

Är du hemmakär?
– Ja, det är jag. 

Vad är det som gör att du slagit igenom just i år?

– Nu har jag ändå haft två år i elitettan och jag har vuxit in i det lite mer. Man vet vad som krävs och vet hur det går till. Jag har fått lite mer kött på benen.

Trots succén med Uppsala valde Cassandra Korhonen redan under sommaren att förlänga sitt kontrakt över 2021.

– Det kändes bra där och då och det har fungerat bra runtomkring också så jag tänkte varför inte?

Det måste funnits intresse från lag högre upp?

– Ja, det sköter inte jag utan jag har någon annan som sköter det.

Du funderade inte på att vänta ut hösten?

– Det känns bra här så får vi ta det sen. Det är inget som är omöjligt, jag kan fortfarande försvinna om det är så. Jag och Jonas (Valfridsson) har en så bra relation att han inte ställer sig i vägen om det är något jag vill hoppa på.

Har du haft andra anbud?

– Det kommer jag inte att säga, det håller jag för mig själv.

Med tre omgångar kvar så har Uppsala den allsvenska platsen i egna händer. Blir det segrar mot Umeå, Mallbacken och Hammarby så är man garanterad allsvenskt spel. 

– Alla de här tre matcherna är viktiga om vi ska nå allsvenskan och om vi vill göra det så måste vi vinna matcherna. Vi har motståndare som kan sätta käppar i hjulet också. Som jag sagt så tar vi en match i taget så får vi se var vi står när de tre är spelade.

Är det inte lättare sagt än gjort?

– Jag tänker inte så mycket fotboll när jag inte är här på Löten faktiskt. Då har jag annat i mitt liv som jag tänker på och har. Jag går inte runt och funderar så mycket.

Korhonen har varit tydlig sedan Uppsala på allvar blandade sig i toppstriden – hon vill inte ha några förväntningar på laget.
– Ja, men det skulle jag säga. Vissa är lite här uppe (Cassandra höjer handen över huvudet) och själv är man ”jaja”. Det är mycket kvar som ska göras och vi får se hur det går.

Hur stort vore det ändå att gå upp i allsvenskan? 

– Det har jag inte funderat på. Det är ett stort jobb som måste göras.

Kimi Räikkönen har berättat att han låtsats vara sjuk för att slippa intervjuer. Så långt går inte Uppsalas stjärna, men trots att skratten avlöser varandra under intervjun så är det inte en av hennes favoritsaker att göra.

– Nej, media är inte min favorit. Vi har vissa i laget som hoppar fram på en gång när det vankas intervju, men jag är inte sån som person.

Vad är det som du inte tycker om?

– Att man måste komma på bra saker att säga, skrattar hon.

Hon är bäst genom tiderna i Uppsala Fotboll, har den allsvenska platsen i egna händer och har under säsongen även blivit uttagen i det svenska U23-landslaget vid två tillfällen.

Det måste vara din bästa säsong någonsin?

– Det kanske är det, säger Cassandra Korhonen på sitt karaktäristiskt blygsamma sätt.

Cassandra Korhonen i senaste hemmamatchen mot Asarum.
Cassandra Korhonen i senaste hemmamatchen mot Asarum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!