Att Almtuna skulle ta poäng i Oskarshamn var inte att vänta.

Nye tränaren Nichlas Falk var som bekant inte med i den här matchen. Han gör sitt första träningspass med laget på torsdagen och coachar laget första gången hemma mot Pantern på fredag.

Almtunas insats går att sammanfatta i tre ord: under all kritik.

– Vi måste spela med ett mycket större hjärta. Vi pratade om att spela ett tajt spel på bortaplan, men det var få tendenser till det. Ja, det liknande inte alls den bild som vi satt upp, säger tränaren Martin Gudmundssson på telefon från Småland.

Inledningen på matchen var rena mardrömmen för Almtuna.

På sex skott gjorde Oskarshamn tre mål. Ett par av dem såg inte otagbara ut och Arvid Ljung fick alltså en usel start.

Visserligen stack Viktor Hertzberg emellan (2–1) men perioden var hemmalagets nästan för hela slanten. Ingen utklassning, men tydlig dominans.

– Det är klart att Oskarshamn är serieledare av en anledning, men vi kom inte alls upp i arbetsinsats, säger Gumdundsson.

När Janne Kivilahti satte 4–1 några minuter in på den andra perioden så var det mer eller mindre över. Almtuna undvek i alla fall ett jätteras och spelade kryss i sista perioden.

– Det är helt oacceptabelt, säger en lågmäld och mycket besviken Gudmundsson när UNT frågar vad han tycker om hemmalagets segersiffror.

– Vi vill stå för stenhårt arbete över hela banan, och så var det inte. Alla måste upp en nivå, säger Ais-tränaren.

Arvid Ljung byttes ut efter 14 minuter av den andra perioden och Oscar Fröberg kom in. Han gjorde en skaplig insats och släppte in bara ett mål.

Totalt sett var Oskarshamns segermarginal helt i sin ordning sett till hur det såg ut under 60 minuter.

För Almtuna var det antagligen bra att Västervik slog Tingsryd och att Björklöven tog bonuspoängen borta mot Pantern. I nästa match möts nämligen Almtuna och Pantern ...

Tabellen just nu:

11) Pantern –30 49 poäng

12) Tingsryd –13, 46 poäng

13) Almtuna –23, 45 poäng

– Vi har ju flyt på det sättet (med de andra resultaten), men det handlar om oss, att vi måste hitta ett spel som fungerar både på borta- och hemmaplan, säger Martin Gudmundsson.

I går, tisdag, hade Gudmundsson och Marcus Ragnarsson ett första möte med den nye huvudtränaren Nichlas Falk.

– Det var ett bra möte, det tycker jag. Nu hoppas jag att det får avsedd effekt. Vi ska reda ut det här, säger Martin Gudmundsson.