När tidningen pratade med DJ Maytan från GGF, George Graham Foundation – som står bakom dessa workshops – var han glad över att kunna erbjuda kostnadsfria workshops med olika ämnen som internationell matlagning, mångkulturdans, hälsa, konst, med mera. Dessa workshops är en del av den kommande Mångkulturfestivalen.

Valsta utveckling godkände GGF:s workshops, då de skulle locka vuxna att närvara i Valsta centrum och därmed trygga området.

De första workshopen hölls i början av maj, men nu blir det abrupt stopp. Orsaken: Komfast behöver renovera Mimers cafés golv. Kaféet finns i Valsta centrum.

Artikelbild

| Skolforskaren John Steinberg på Mångfaldsfestivalen.

– Renoveringen tar åtta–tio veckor. Under tiden har Valsta utveckling inte godkänt andra lokaler, säger en besviken DJ Maytan.

GGF:s förslag är att använda Valstaskolan som ett alternativ.

– GGF har hållit workshops på Valstaskolan sedan i februari medan ingen annan skolverksamhet försiggick. Vi började med musikverksamhet i matsalen, som vi fann utomordentligt bra.

Men eftersom Valstaskolan avslutar sin undervisning i början på juni finns ingen huvudman för skolans lokaler tills en utredning blir klar till hösten, enligt DJ Maytan. Därför får inte workshopsverksamheten pågå i skolans lokaler under den tiden.

– Så GGF har få möjligheter att hålla sina workshops framöver, säger han.

Däremot försöker GFF ändå hålla en "Hitta styrkorna–workshop" med skolforskaren John Steinberg, eftersom polis, sociala arbetare, föräldrar, lärare, med flera redan är inbjudna.

GFF vill hålla sina workshops just i Valsta för att hjälpa bygga upp bilden av Valsta som ett trivsamt område.

– Det är viktigt att se mångfald som en möjlighet att berika våra liv, istället för att vara rädda för varandra, sade DJ Maytan i en tidigare intervju.

Enligt honom utgår GGF ifrån att varje person är födda med möjligheter: förmågor och kapaciteter som kan utvecklas till intressen, engagemang och passioner. Årets workshops var tänkta att pågå fram tills den stora Mångfaldsfestivalen som äger rum för tredje året i rad i november.

Cyndi Majtan är DJ Maytans fru, och hon är en av dem som frivilligt håller en workshop – om växter och skötsel.

– Jag hade ett stort intresse för natur och trädgård redan i USA, säger Cyndi Majtan, som jobbat som engelsk modersmålslärare i över tio år.

Läs även: "Vi är starka tillsammans"

Läs även:Mångkulturdagen firas för första gången

Läs även:"En bra lärare tar till hjärtat först"