Sedan snart tre år har Pontus in the Air funnits på Arlanda. Restaurangen har i dag ett 40-tal anställda. Förhoppningen med hälsoprojektet är att Pontus Frithiof ska lyckas få ned personalomsättningen, få lägre sjukfrånvaro, få gladare och effektivare personal samt bli ”Arlandas bästa arbetsplats”. Till sin hjälp har han anlitat den personliga tränaren Jonas Böhlmark.

Personalen kommer framöver att få tillgång till råd hur de ska kunna få en hälsosammare livsstil med hjälp av träning och kostråd.

– Vi ser det som ett sätt att särskilja oss på Arlanda på andra plan än att erbjuda bättre mat och service. Kan vi dessutom toppa med att vara en bättre arbetsgivare med gladare, mer välmående och mer effektiv personal, så är det jätteroligt, berättar Pontus Frithiof som utöver Pontus in the Air driver ett flertal andra restauranger som också deltar i satsningen.

Artikelbild

| Pontus Frithiof och Svante Randlert.

Upplever du att personal inom restaurangbranschen har en ohälsosam livsstil?

– Det är oerhört varierat, men ett intresse för mat och dryck är vanligt förekommande och även om jag inte ser mig själv som ohälsosam så ser jag att det finns många fördelar med att aktivera sig mera och äta bättre, både för mig och övrig personal.

Vad är för dig en hälsosam livsstil?

– Bra kondition är viktigt. Styrka är viktigt i vår bransch. Att äta skapligt sunt och på rätt tider och regelbundet är mycket svårt i vår bransch, där vill vi hjälpa till på alla dessa plan.

Har det varit svårt att attrahera personal till Arlanda?

– Det har inte varit svårt, det har varit lättare än vi trott. Det är dock generellt en utmaning för vår bransch att hitta bra personal och få dom att stanna över tid.

På sikt är ambitionen att arbetssättet ska inspirera fler företag på Arlanda att arbeta på ett liknande sätt med sin personal.

– Vi kastar ut bollen och tar på oss ledartröjan, hoppas flera hänger på. Nästa steg blir att involvera kunderna, berättar Pontus Frithiof.

I satsningen mot att bli ”Arlandas bästa arbetsplats” har Pontus Frithiof även anlitat affärsrådgivaren och föreläsaren Svante Randlert. Han ska stödja ledningsgruppen och företagets chefer i sitt arbete med en mer strategisk kompetensförsörjning.