Det var i februari 2018 som Länsstyrelsen fick in en anmälan om 15-åriga katten Maja, som har synts i drygt ett år i Venngarn, Sigtuna.

Katten var blind, och gick rakt in i väggar och höll på att bli påkörd. Ägaren bor inte kvar i området längre.

Länsstyrelsen fick tag i en 35-årig kvinna som tog över katten för cirka två–tre år sedan. När hon flyttade tog hon katten med sig, men katten sökte sig ofta tillbaka till Venngarn, som låg cirka en kvarts bilresa från den nya adressen. 35-åringen lät till slut katten vara kvar i Venngarn. En Facebookgrupp startades och flera boende i området gav katten mat.

Enligt den undersökande veterinären var katten blind, mager, luktade inrökt, hade nedslitna tänder och var tom i magen. Katten hade också dålig aptit och långa klor. Enligt bedömningen hade katten utsatts för lidande i över ett år. Lidandet orsakades av svält på grund av antingen för lite mat, eller sjukdom, samt tandvärk och blindhet som leder till förvirring.

Avlivning rekommenderades av medicinska skäl.

Nu ser Länsstyrelsen mycket allvarligt på att 35-åringen under en längre tid utsatt sin katt för ett stort lidade genom att hon övergett katten och förlitat sig på att boende i Venngarn matat den.

Läs även: Bortsprungen katt på Arlanda

Läs även:Katt sprang ned på spåret

Läs även:Smuggelkatt avlivades vid gränsen