Officiellt tog han över ordförandeskapet 18 oktober som var det första fullmäktige efter valet, men 29 november är det skarpt läge för första gången.

– Då är det budgetfullmäktige som kommer att ta stora delar av dagen och viss del av kvällen, säger Erik Langby som väljer att träffas på Wenngarns slottscafé, en miljö han och sjuåriga hunden Stella ofta besöker.

De flesta förknippar nog annars 67-åringen mest med Nacka kommun. I 40 år satt han med i kommunfullmäktige – och i 30 år var han där moderat kommunstyrelseordförande. Då var det något slags rekord innan han tackade för sig 2012 i samband med att flyttlasset gick till hästgården utanför Sigtuna.

Artikelbild

| Wenngarns slotts har anor från 1600-talet.

Sedan dess har Langby legat lågt med kommunpolitiken.

– När vi flyttade till Sigtuna hade jag under 40 år bränt ganska många kvällar på politiken, och då kände jag att det var trevligt att göra andra saker, men i och med det som hände i september förra året blev jag tillfrågad att ställa upp i kommunfullmäktigelistan, och det kändes inspirerande.

Någon fördjupad bild av kommunpolitiken, säger sig dock inte den nya kommunfullmäktigeordföranden ha av Sigtuna. Även om sex år på orten har satt sina spår.

– Det har politiskt varit väldigt stökigt. Men nu känns det lugnt i och med att alliansgruppen regerar i majoritet och att det finns förutsättningar för en ganska fast politik utan hoppanden. Det har ju visat sig att det tidigare rödgröna styret inte har brytt sig om lagstiftning särskilt mycket, säger Erik Langby och syftar bland annat på det som hände förra hösten när kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ibrahim Khalifa (S) tvingades avgå efter en jävshistoria.

Artikelbild

| Hunden Stella är viktig för Erik Langby.

– Jag tycker att det är viktigt att man är korrekt och har respekt för lagstiftningen. Jag tycker också att det är viktigt med öppenhet gentemot medborgarna, att det är lätt att komma åt protokoll och handlingar så att man vet vad som händer i kommunen. Demokrati på bygger på insyn och kunskap, fortsätter han.

Rollen som kommunfullmäktigeordförande är ny för veteranen.

Artikelbild

| I 30 år var Erik Langby (M) kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

– Det här blir lite som att vara talman i riksdagen, och det är en roll som jag kommer att trivas i. Jag har alltid haft lätt för att samarbeta med andra partier och att vara respekterad.

Under tiden som högsta politiker i Nacka kommun genomfördes flera – på den tiden – kontroversiella beslut som att privatisera stora delar av den kommunala verksamheten, som biblioteken och bostadsbolaget samt införa valfrihet inom en rad olika verksamheter bland annat musikskolan.

– Medborgarna och väljarna gillade det. Vi hade nära 50 procent av rösterna då, säger Langby.

Kan det vara aktuellt med liknande reformer i Sigtuna?

– Det tror jag absolut, inte minst när det gäller modeller för valfrihet. Sedan påverkas vissa saker nationellt.

Nyligen hamnade Erik Langby i den rikspolitiska hetluften då han i rollen som ordförande för Moderaternas nomineringskommitté valde att inte nominera Anna Maria Corazza Bildt som ledamot till EU-valet nästa år.

Beslutet fick bland annat hård kritik av den tidigare partiledaren och maken Carl Bildt i sociala medier.

– I det här fallet var bedömningen att en förändring var nödvändig eftersom det gått så dåligt i de senaste EU-valen, och då bör man även göra en nystart med nya ledamöter, säger Langby.

Var det här extra känsligt med tanke på att Carl Bildt är hennes make?

– Ja, visst var det så. Men samtidigt kan man inte ta en sådan hänsyn. Hade hon hetat Anna Maria Andersson hade vi inte behandlat henne annorlunda för det.