Ambitionen är att tillverka whiskey av amerikansk-typ med bland annat råg.

– Vi har precis startat det här. För tillfället har vi bara ett märke, Wenngarn Spirits, men ingen whiskey, säger Michael Williams.

Till en början är planen att företaget ska importera, blanda och buteljera amerikansk whiskey under eget märke, men på sikt är tanken att företaget ska tillverka whiskey i samma stil vid Venngarn.

Artikelbild

| I Japan finns det flera destillerier som tillverkar whiskey. Snart öppnar ett även i Sigtuna om allt går som det ska.

Men det kommer att ta några år.

– Just nu är det en kompis till mig som letar efter whiskeysorter i USA som vi ska använda vid starten innan vi har tillverkat tillräckligt själva. Samtidigt söker jag efter investerare så att vi kan komma i gång med den egna destillationen vid Venngarn, säger Michael Williams som har den amerikanska whiskeykulturen i blodet.

Ursprungligen kommer han nämligen från den välkända whiskeydelstaten Kentucky i USA där flera av de stora märkena har sina fästen och som brukar kallas ”The home of bourbon”.

– Vad inte många vet är att Sverige var ett av de första länderna som tillverkade amerikansk whiskey en gång i tiden. Den första kvinnan i världen som fick licens för att göra det var svenska. Hon hette Armegot Printz och fick det 1672. Vi vill hylla det. Skotska whisky-typer finns redan från andra svenska märken som Mackmyra med flera, fortsätter Williams som för tillfället bor i Stockholm.

Artikelbild

| Michael Williams ska framöver göra whiskey i Venngarn. Här är han tillsammans med Jimmy Russell, som är master distiller hos det amerikanska företaget Wild Turkey.

– Men jag skulle älska att flytta till Sigtuna, säger Williams som vid sidan om whiskeyprojektet är docent vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Varför Venngarn?

– Jag tycker att läget är fantastiskt. Historien på området är också intressant. Det är huvudanledningen. Sedan gillar jag att det är mycket rörelse där med många besökare, vilket gör det bra ur turismhänseende. Miljömässigt har vi kollat att även luften och vattnet gör det till ett bra ställe att tillverka whiskey på.

Förhoppningen är även att släppa ett antal akvavits framöver.

– Akvavit kommer mer och mer. Jag läste precis i en tidning i USA att nyfikenheten för den spritsorten växer där mer och mer, säger Michael Williams.