I våras genomgick 60 mellanstadie- och högstadieelever från Valstaskolan och St:a Gertruds skola Skolverkets anti-mobbningsprojekt. Eleverna skulle bli så kallade Alla-med-ambassadörer som ska finnas som förebilder – trevliga, lyhörda och handlingskraftiga elever som ser till att alla är med och har det bra i skollivet. Varje vecka fick dessa eleverna uppgifter för att se och bemöta skolkamrater.

– Varje vecka får de uppdrag, som till exempel att prata med någon som ofta är ensam på rasten på skolan. En annan vecka kan det vara att göra något tillsammans i klassen, som att ta en groupie där alla är med. Alla som vill vara ambassadörer får vara det. I vissa fall är det kamratstödjare eller elevrådet som blir ambassadörer, säger projektansvariga Åsa Sourander från Sigtuna kommuns barn- och elevhälsa.

Ambassadörerna berättar själva vad de har gjort.

Artikelbild

| Snälla ambassadörer: Bernice Giswaswa, Yassin Nyang, Mina Hamid och Tindra Åkerlind tillsammans med Åsa Sourander, projektansvarig.

– Vi tittade bland annat mattanterna i ögonen och sade "tack för maten", säger Tindra Åkerlind.

Yassin Nyang ger fem tips för att stämningen ska bli bättre bland skolkamrater.

– Man ska vara trevlig, man ska inte säga elaka saker, och man ska bemöta andra som man själv vill bli bemött och säga "hej!".

– Man ska vara omtänksam och snäll. Då får du typ bra karma tillbaka, säger Bernice Giswaswa.

Artikelbild

| Liam - Idol 2016.

Ambassadörerna träffades vid sju tillfällen för utbildning, träning och uppföljning under ledning av skolornas elevhälsopersonal.

Skolverket har finansierat projektet för att förebygga mobbning så att alla ska trivas i skolan. Mår eleven bra, känner man sig sedd, hörd och bekräftad i sin grupp så mår du bra. Då får du lättare att nå högre skolresultat, säger Åsa Sourander.

Artikelbild

| Natalie Abdallah och Celina Cedermark sjöng "Stay" by Rihanna.

Projektet kostar kring 600 000 kronor, och visar på bra resultat, enligt Birgitta Asplund, chef för barn- och elevhälsoenheten.

– Stämningen har blivit lugnare och trevligare, säger Birgitta Asplund.

Artikelbild

| Elever från St: Persskolan fick ge blommor till artisterna: Laraib Zahra, Dilara, George Abbo och läraren Magdalena Röyttä.

Hon berättar att eleverna också har fått föreslå och göra uppdrag de vill göra, vilket hjälper till att eleverna blir engagerade och motiverade.

– Lärarna står inte och föreläser och säger så här ska ni göra, utan barnen får säga vad de vill göra och få uppleva det.

Artikelbild

| Barnpsykologen Linda Rosqvist ställde upp och framförde en låt.

Projektet kommer att införas i fler skolor. Steningehöjden och Galaxskolan får detta projekt under hösten.

– Det är ett enkelt projekt som vi tror på, säger Birgitta Asplund.

Artikelbild

| Liam-Idol 2016

Under fredagen avslutades projektet med en gala där Liam, vinnare av Idol 2016, Afrokören från Uppsala, samt elever från Sigtunas skolor medverkade. Till och med barnpsykologen Linda Rosqvist ställde upp och framförde en låt.

Det var mycket glädje och energi under galan, så Liam kunde inte låta bli att säga till den fantastiska publiken:

Artikelbild

| Afrokören från Uppsala.

– Alltså, jag kommer tillbaka hit, ni är helt galna alltså!