Sigtuna möte är ett årligt återkommande evenemang där staden under två dagar fylls med hantverk, lokal mat och musik. Flera besökare passar även traditionsenligt på att klä sig enligt 1912-års mode.

I år finns det ett par nyheter.

– Vi har veteranbilar som ställs ut på Hantverksgatan. Vi har också ett tiotal nya knallar på marknaden med hantverk, säger Maria Sebnat Martin från Destination Sigtuna som är projektledare för Sigtuna möte.

Vad kan du säga om veteranbilarna?

– Det är en privat samlare som har en fem, sex bilar varav en är riktigt gammal.

Ett inslag som återkommer är äppelpajstävlingen.

– Det är en jury som kommer att smaka på olika pajer där alla som vill kan lämna in sitt bidrag under söndagen, fortsätter Sebnat Martin.

Enligt Destination Sigtunas beräkningar väntas upp mot 25 000–30 000 personer besöka Sigtuna möte under lördagen och söndagen. Nytt för i år är även att besökarna kommer att räknas digitalt för första gången.

– Vi har flera noder uppsatta över området, och då räknar noderna varje enskild mobiltelefon och kan se hur besökarna med en mobil rör på sig, var man går in och hur länge man är på marknaden. Man får en väldigt exakt mätning med mycket information. Vi har gjort så här på två julmarknader tidigare, säger Maria Sebnat Martin.

Varför är det viktigt och mäta hur många som kommer?

– Evenemangen vi gör är till för att marknadsföra staden och bygden, så självklart är vi intresserade av att se vilken effekt det har och hur många som kommer.

Till sist, hur viktigt är Sigtuna möte för kommunen?

– Jag bedömer det som att det är väldigt viktigt för lokalbefolkningen. Det här är ett evenemang som alltid har drivits gemensamt, och där vi är spindeln i nätet. Alla är engagerade och har varit det i många år.