Projektet inleddes som en studiecirkel under hösten 2016 och våren 2017 där deltagarna provlagade ett antal recept som senare blev till häftet ”Rätt med lite kött”.

Skriften består av 32 sidor och är tryckt i tusen exemplar.

Tanken är inte att få läsarna att gå över helt till vegetariskt mat – utan att konsumtionen av kött och animaliska produkter ska minska. Därför ingår kött, fisk och kyckling i flera av recepten.

– Jag hade länge lagat min egen mat med mindre animalier och ersatt med mycket svenska rotfrukter och baljväxter, som bönor och kikärtor. Sedan tyckte jag att alla kokböcker och recept i tidningar innehöll antingen stora mängder animalier eller var helt vegetariska. Jag ville minska andelen animalier, men inte till en helt vegetarisk kost, berättar projektledaren Gunnel Petersson och fortsätter:

– Alla kan inte bli vegetarianer, men alla kan lära sig att äta mindre men bra kött, som till exempel svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet, men också ger insekter och blommor en chans.

Det hela har delvis varit externt finansierat. Bland annat genom Naturskyddsföreningen centralt, Omställning Sigtuna och Studiefrämjandet.

Hittills har responsen varit god.

– Många säger att de lagar regelbundet från recepten i häftet, och det är naturligtvis roligt att höra. Min favoriträtt är nog en grönsaksbiff med coleslaw till, som egentligen inte är ett recept utan mer ett råd att ta till vara, fortsätter Gunnel Petersson.

Vilket är ditt bästa råd för någon som vill äta mer vegetariskt och miljösmart?

– Vill du äta mer vegetariskt kan du både minska på kött, fisk och kyckling och ha halva tallriken med riven morot, kokta kikärtor, lite gröna kalla ärtor i varje portion, men också laga en eller två helt vegetariska rätter i veckan. Med mindre kött kan du kosta på dig ekologiska produkter som ger bra miljö för bin och humlor. Då mår både du och vår lilla sköra planet bra.