Från början kommer Maria Sebnat Martin från skånska Österlen. Kärleken förde henne senare till Marocko där hon verkade och bodde i två decennier innan hon flyttade hem.

– När jag skulle flytta till Sigtuna följde jag med intresse litteraturfestivalen som kändes som en naturlig sak för mig att börja jobba med efter konstbiennalen. Då låg festivalen nere och man visste inte hur det skulle bli då den tog mycket resurser både ekonomiskt och administrativt för Destination Sigtuna. Då omstrukturerade jag om det, faktiskt med inspiration från konstbiennalen i Marrakech hur vi jobbade med sponsorer och hur man delade upp ansvaret med arbetet, säger Maria Sebnat Martin.

Hur hamnade du i Marrakech?

– Det var kärleken som förde mig dit. Jag har bott på många knasiga ställen genom åren.

Efter ett års uppehåll gör nu Sigtuna litteraturfestival comeback. Den här gången är Piratförlaget medarrangör tillsammans med Destination Sigtuna i det nya arrangörsformatet.

Lördagen 5 maj är dags. Och trots att programmet är klart är arbetet som projektledare fortsatt intensivt.

– Det är många trådar som ska knytas samman. Men vi har ett fantastiskt samarbete med Piratförlaget, men också med våra lokala aktörer som ställer upp med lokaler. Vi ska inte heller glömma Märsta förenade som har gått in med ekonomisk hjälp som gjort det här möjligt. Alla är taggade och tycker det här är kul, säger Sebnat Martin och tillägger:

– Nu testar vi något nytt. Även om det är samma fantastiska miljöer och lokaler som tidigare.

Vad är det bästa med det här jobbet?

– Det roliga är att jag har fått börja från scratch där jag bara haft en idé, och sedan få följa det här under månadernas lopp tills att det växt fram till en festival. Att kunna få förverkliga någonting från en vag idé till att bli någonting är det bästa.

Vilka är dina höjdpunkter i årets program?

– Det ska bli roligt att höra Anna Laestadius Larsson prata om kvinnor i historien, men också arvet efter 1968-rörelsen där Jan Guillou och Marie-Louise Ekman samtalar ska bli jättespännande. Sedan blir det lite av en favorit i repris när pastor Jakob Tronêt möter Kristina Appelqvist som pratar om budorden och kriminalromanen. Det kan bli ett roligt samtal.