Tidigare år har Destination Sigtuna haft exakta mätningar på hur många som har besökt den årliga julmarknaden.

Men inte i år.

– Det är dyrt att göra det, så vi brukar göra det vartannat år för att kunna hålla budgeten. Nästa år finns det med i budgeten igen, säger Anna Lakmaker.

Artikelbild

| Bilköerna var långa till Sigtunas julmarknad.

Trots det så bedömer Destination Sigtuna att det under söndagen var 50 000–55 000 besökare på julmarknaden jämfört med runt 45 000-55 000 som det brukar vara motsvarande dag enligt tidigare mätningar.

– Vi tror att det var rekord i går, eftersom det var otroligt mycket människor. Det låg bra till i kalendern med en vecka kvar till jul och många ville hitta julkänslan och köpa de sista klapparna och hitta något till julbordet, fortsätter Anna Lakmaker.

Enligt Maria Martin, som är projektledare för Julmarknaden i Sigtuna stad, var knallarna extra nöjda det här året efter de fyra söndagarna.

– Flera av dem hade sålt slut redan innan marknaden var färdig i går. De har haft bra försäljning alla dagarna, säger hon.

Artikelbild

| Det var tufft att hitta en parkering till Sigtunas julmarknad.

Destination Sigtuna har även genomfört en undersökning för att ta reda på hur besökarna har fått reda på julmarknaden och var de kommer ifrån.

– Det visade sig att de flesta kommer hit av tradition. Det är många från hela regionen som kommer hit för att få julstämning, säger Maria Martin.

Sammanlagt kom cirka 180 000 besökare under de fyra söndagarna. Och de klarade sig undan några större incidenter, som att drabbats av ficktjuvar eller liknande.

– Det har varit otroligt lugnt i år, som vanligt. Besök på Sigtuna julmarknad är en familjeutflykt och hit kommer man för att uppleva julstämning i pittoresk miljö. Det var visst något litet handgemäng på en parkering, men det var det enda, säger Maria Martin.

LÄS MER: Julstämning i ladan

LÄS MER:Här finns de bästa julmarknaderna