Det var under onsdagskvällen som en död pojke hittades i ett skogsparti i Valsta, Märsta.

Pojken som gick på Valstaskolan uppges, enligt häktningsframställan, ha varit försvunnen sedan 5 februari och under torsdagen vajade skolans två flaggor på halv stång för att sörja den döde eleven.

Sent på onsdagskvällen greps en minderårig person, bosatt i Märsta, misstänkt för mord. Under fredagen begärde kammaråklagare Rickard Wahlqvist den misstänkte häktad på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Artikelbild

| Häktningsförhandlingen pågick i nära en och en halv timme i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

– Jag vill inte gå in på utredningen mer än att det rör den högre misstankegraden, och den bedömningen gör jag utifrån vad som har framkommit i utredningen hittills. I övrigt kan jag inte säga något om varför den här personen är misstänkt och vilka bevis vi har i nuläget, säger Rickard Wahlqvist.

Häktningsförhandlingen pågick i nära en och en halv timme i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Efteråt kom beskedet att rätten går på åklagarens linje och väljer att häkta den misstänkte på sannolika skäl.

– Jag är förvånad eftersom jag tycker att det som har presenterats i dag är i det tunnaste laget. Det finns för många frågetecken, vilket det naturligtvis alltid gör i inledningen av en utredning, men här finns frågetecken både kring vad det är som har hänt, om det är ett brott och naturligtvis hur det i så fall ska ha gått till, säger den misstänkte pojkens försvarsadvokat Jonas Granfelt som kommer att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten.

– Min huvudman förnekar de här misstankarna, fortsätter Jonas Granfelt.

Artikelbild

| Under fredagen begärde kammaråklagare Rickard Wahlqvist den misstänkte häktad på sannolika skäl.

Sigtuna kommun har under torsdagen och fredagen haft personal på plats på Valstaskolan för att ge elever och lärare stöd vid behov av bland annat kuratorer, psykologer och fältarbetare.

– När det händer en sådan här tragisk händelse är det klart att det sätter mycket frågor och känslor i omlopp. Vi har även uppvaktning på andra skolor och förskolor i kommunen med samtalsstöd, sa pressansvariga Anna Jernberg Carlson under torsdagen.

Polisen är fortsatt förtegen om vad som har hänt och jobbar just nu vidare med förundersökningen.

Tingsrätten kan nu hålla den misstänkte frihetsberövad som längst 14 dagar varefter en ny häktningsförhandling måste hållas. Åtal ska vara väckt senast 1 mars.