Gosedjuren Zonny är en blå-vit-gul zebra som flyttat in i polisens tjänstebilar under jul- och nyårshelgen.

Tanken är att Zonny ska ha en lugnande inverkan på barn som upplever trauman.

– Under storhelger får vi tyvärr göra ingripanden där det finns barn med i bilden. Allt blir inte bra av ett gosedjur. Men det kan vara en liten tröst, säger JalePoljarevius, polischef i Uppsala.

Artikelbild

| Zebran Zonny.

Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen, i tjänst under julhelgen, berättar att än så länge har polisen inte behövt ge bort något gosedjur.

– Men jul och nyår är storhelger då alkoholen flödar och vi har ärenden då vi träffar på ledsna barn, säger han.

När polisen kommer ska barn känna sig trygga, inte rädda, de ska helst känna "åh, vad bra att polisen är här".

– Att räcka över ett gosedjur och prata lugnande med barnet kan hjälpa för stunden. Allt blir inte bra men det mildrar, säger JalePoljarevius.

Artikelbild

| Zebran Zonny.

Uppsalapolisen har fått ett 40-tal gosedjur, skänkta av stiftelsen Zonny, vars ändamål är att hjälpa barn och ungdomar. Gosedjuret finns även hos ambulans och räddningstjänst nu under storhelgerna.

För barn som inte har det bra i sin familj är jullovet en tuff period. Bris, Barnens rätt i samhället, räknar med omkring 1 200 kontakter med barn och unga via chatt, mejl och telefon.

– Redan inför julen ökar samtalen om oro om hur det ska bli, om vuxna som dricker för mycket, om familjekonflikter och om ekonomisk utsatthet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Uppskattningsvis växer en halv miljon barn upp i hem med missbruk och psykisk ohälsa.