Under torsdagsmorgonen hittade en djurägare i Skoggstibble fem döda getter i en hage. Ägaren misstänkte att ett rovdjur dödat getterna och kontaktade länsstyrelsen, något som SVT Nyheter Uppsala var först att berätta om på fredagseftermiddagen.

– Vi fick ett samtal på vår akuttelefon från en djurägare som berättade att fem getter hade blivit dödade. Djurägaren trodde att det kunde vara ett rovdjur som dödar getterna. Vi åkte därför ut och gjorde en kontroll, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

När länsstyrelsen anlände till hagen kunde man snabbt konstatera att det var ett lodjur som dödat getterna.

– Det var spår både i snön och på djurkropparna som tydligt pekade på att det var ett lodjur. Vad vi kan se rör det sig om ett ensamt lodjur som tagit sig in i hagen och dödat getterna.

För att varna andra djurägare i närheten av Skogstibble har länsstyrelsen skickat ut en så kallad rovdjursalert.

– Det är en sms-tjänst där djurägare snabbt kan få information om det hänt ett rovdjursangrepp. Det ger ägarna möjlighet att hålla extra uppsikt över sina djur. Risken för ett nytt angrepp av rovdjur är som störst några veckor efter ett tidigare angrepp.

Kommer det att göra någon skyddsjakt?

– Det är ingen som har ansökt om skyddsjakt ännu. Men vi för löpande diskussioner med djurägaren om möjliga lösningar. Skyddsjakt är sista utvägen och det finns en del andra saker man kan ta till först.

Senast i november inträffade ett lodjursangrepp i samma område. Då dödades två getter trots att djurägaren satt upp ett akutstängsel.

LÄS MER: Nytt lodjursangrepp i Skogs-Tibble