Runt om i Uppsala pågår förberedelserna inför årets största fotbollshändelse. Hungriga och törstiga fans vallfärdar till krogarna som förbereder sig för fullt inför torsdagens avspark. Sverige spelar sin första match tidigt under måndagseftermiddagen. Avsparken är klockan två, men den tidiga matchstarten oroar inte.

– Jag tror stämningen kommer vara förväntansfull, en spänning. Jag är själv en fotbollsälskare, säger Mikael Gunes, restaurangchef på Phil's Burgers i Uppsala.

Flera av de sportbarer i Uppsala som UNT har talat med vittnar om samma sak, juni och juli är normalt en lågsäsong i sportbarssvängen. Ett VM är alltså välkommet och man är inte sen att slå mynt av evenemanget.

– VM säljer ju sig själv, men vi har små event runt om kring. Lite teman i baren och på matsidan. Är det Tyskland-England som spelar så hittar man på lite med leverantörerna för att ge rätt stämning, säger Reza Razavi på Interpool.

Att ett större sportevenemang kan innebära mycket rent ekonomiskt för vissa krogar är heller ingen hemlighet. Mikael och Gustav Gunes som tillsammans driver Phil's Burgers i Uppsala menar att den här typen av dragplåster inte kunde komma mer lägligt.

– Det betyder otroligt mycket för oss, just det här VM:et kommer göra allt så mycket lättare. Ett par tunna månader kan betyda en hel del. Vi är ett litet familjeföretag, så varenda krona räknas, säger Mikael Gunes.