Vallonbruken blir riksdagsfråga

De uppländska brukens framtid blir nu ett ämne på den högsta politiska nivån. Två riksdagpolitiker bildar ett vallonnätverk.

Nyligen har en utredning pekat ut tio vägval för Upplands bruk, som Strömsberg. Nu blir bruken dessutom riksdagsfråga när två Upplandspolitiker startar ett nytt vallonnätverk.

Nyligen har en utredning pekat ut tio vägval för Upplands bruk, som Strömsberg. Nu blir bruken dessutom riksdagsfråga när två Upplandspolitiker startar ett nytt vallonnätverk.

Foto: Niklas Skeri

Kulturhistoria2019-09-17 20:13

– Bruken är en kulturskatt som står för entreprenörskap och företagaranda och som har en stor potential för framtiden som besöksmål.

Så motiverar riksdagsledamoten Sanne Lennström (S) från Östhammar det initiativ hon tagit med riksdagskollegan Lina Nordquist (L), från Uppsala. Nu bildar de Vallonnätverket. 

– Jag hoppas på att det här blir en plattform för idéer om hur vi och andra län som har bruk och mycket vallonsläkt ska klara brukens utmaningar, säger Sanna Lennström.

Vilka utmaningar ser du? 

– Att kunskapen om brukens betydelse inte får falla i glömska, och att det finns en upprustningsproblematik. 

Startskottet går på onsdag under en lunch i riksdagen som arrangeras med Wallonia Export Investment Agency Stockholm och Sällskapet Vallonättlingar. Temat under den första vallonnätverksträffen ska vara släktforskning. I inbjudan till lunchen skriver Lina Nordquist och Sanna Lennström att antalet vallonättlingar i Sverige sannolikt uppgår till flera hundra tusen. 

– Jag är själv av vallonsläkt på min farmors sida, och vi ska använda mitt släktträd som exempel, säger Sanne Lennström som är från Östhammar, men har starka släktband till Söderfors bruk.

Enligt henne kommer sex av åtta riksdagspartier vara representerade. Även externa gäster, som den belgiske ambassadören, kommer närvara. 

Men ett vallonnätverk är bara ett steg på vägen, menar Sanna Lennström. Det uppländska kultur–  och industriarvets överlevnad kan behöva tas till EU-nivån, påpekar hon.

– Nästa steg kan bli att bjuda Upplands egen EU-parlamentariker Evin Incir (S) till bruken. Kulturarvsfrågorna är ju en sak som EU sysslar med.

UNT har i en stor artikelserie beskrivit läget för bruken. Där uttalades vass kritik mot att brukens potential inte tas till vara av kommuner, regionen, eller av Sverige som nation. Helt nyligen kom bruksexperten Håkan Liby med en utredning om tio vägval som Region Uppsalas  måste ta ställning till när de gäller brukens framtid. Ett gällde benämningen vallonbruk som varumärke. Röster har höjts för att begreppet är för snävt och anonymt.

Sanne Lennström tycker sig se ett ökat intresse för de vallonska rötterna.

– Det är därför vi plockar upp släktforskningen i vårt första seminarium. Men jag sätter ingen prestige i begreppet vallonbruk, det kan vara värt att fundera på hur väl det fungerar som varumärke.

Sanna Lennstrsöm (S) riksdagspolitiker från Östhammar, med vallonblod i ådrorna, startar nu ett vallonnätverk.
Sanna Lennstrsöm (S) riksdagspolitiker från Östhammar, med vallonblod i ådrorna, startar nu ett vallonnätverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!