Uppsalakrögare tog ut 1,6 miljoner svart

De båda krogägarna anklagas för allvarliga brister i redovisningen. Personalliggaren innehöll felaktiga uppgifter.

De båda Uppsalakrögarna har enligt förvaltningsrätten tagit ut 1,6 miljoner kronor utan att deklarera intäkterna. Genrebild.

De båda Uppsalakrögarna har enligt förvaltningsrätten tagit ut 1,6 miljoner kronor utan att deklarera intäkterna. Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppsala kommun2019-11-28 17:01

Två personer som ägt en krog i Uppsala har tagit ut 1,6 miljoner kronor utan att redovisa intäkterna. Det fastställer förvaltningsrätten. 

Tjänstemän från Skatteverket utgav sig flera gånger för att vara matgäster på den aktuella krogen. De räknade antalet betalande kunder och gjorde sedan avstämningar i kassaapparaten. Det ska då ha visat sig att var fjärde betalning inte slagits in i kassan.

Vid ett av kontrollbesöken då tjänstemännen köpte mat fick en av dem ett kassakvitto som var en kopia av föregående kunds kvitto. 

Utifrån differenserna mellan kundernas totala kortbetalningar och beloppen i kassaapparaten har Skatteverket upptaxerat krogägarna med 800 000 kronor vardera för svarta intäkter. 

Fusket ska ha pågått under 2015 fram till sommaren 2016. Därefter upphörde restaurangen som låg i centrala Uppsala.

De två krögarna har redovisat noll kronor i lön vilket de förklarat med att de jobbat gratis. 

Under 2015 redovisades totalt 907 000 kronor i lön för sex anställda. Dessutom ska löner på 350 000 kronor ha betalats ut kontant men det finns inga kvitton som visar att kontanterna mottagits. 

I personalliggarna upptäcktes en rad brister, bland annat felaktiga personnummer. Vid en kontroll fanns en arbetsklädd person i köket som inte ville uppge sin identitet utan istället lämnade lokalen.

De båda krögarna förnekar oegentligheter. De menar att det kan ha gjorts felinslag i kassan, att anställda kan ha stulit kontanter och att Skatteverkets beräkningar inte stämmer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!