Uppsala prisas för sina breda insatser för hållbar mobilitet och för sina ambitioner kring förnybar energi och energieffektivitet.

– Priset är en arbetsseger. Systematiskt arbete och politiskt ansvarstagande är vårt vinnande koncept och vi delar vinsten med engagerade företag, universiteten, föreningar och uppsalabor. Ett framgångsrikt klimatarbete bidrar starkt till hela Uppsalas samhällsutveckling, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Juryn gillar Uppsala kommuns insatser för att bygga upp infrastruktur för elfordon samt satsningar på kollektivtrafiksystem för att öka antal resenärer. Man tycker också att det finns goda förutsättningar för transportera sig med cykel året runt.

Priset delades ut i Malmö den 23 maj som en del av den internationella energikonferensen "Nordic Clean Energy Week". Uppsala går också vidare till den internationella finalen av One Planet City Challenge och har alltså chans att bli utvald till en global vinnare.

- Med målet att bli klimatpositiv och att skapa lösningar med en helhetssyn, visar Uppsala att städer är viktiga för att bidra till ekologisk hållbarhet och ett stabiliserat klimat. Här är Uppsala en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Uppsala kan bli årets klimatstad