Under förra veckan utbildades Uppsalapolisen i att effektivare arbeta mot sexhandel. En utbildningsdag följdes av fyra dagar av riktade insatser mot prostitution.

– I storstäderna har polisen kontinuerligt tryck på sexköpare och de verksamma kriminella organisationerna. Sexhandeln har därför spridit sig till andra mellanstora städer som bland annat Uppsala, säger Simon Häggström, specialist på prostitution och människohandel vid Nationella operativa avdelningen, och en av dem som utbildade Uppsalapolisen.

Fyra dagars riktade insatser blev till slut bara tre då polisen under den sista dagen inte hade någon sexhandel kvar att jobba mot. Totalt grep polisen tolv män för köp av sexuella tjänster och två män greps misstänkta för grovt koppleri.

Artikelbild

| Jonathan Oja, polisinspektör, berättar om polisens resultat efter förra veckans riktade insats mot sexhandel i Uppsala. Totalt greps tolv män för köp av sexuella tjänster och två män häktades för grovt koppleri.

– Vi skrämde både sexköpare och säljare. De kriminella organisationerna bakom sexhandeln är oerhört mobila och sätter man press på dem försvinner de. Men det gäller att vi på polisen bibehåller pressen - inga sexköpare ska gå säkra i Uppsala, säger Jonatan Oja.

Under den riktade insatsen kunde polisen även erbjuda hjälp till tre kvinnor. Anna Runesson, regionkoordinator mot prostitution och människohandel, mötte kvinnorna i billiga hotellrum och i lägenheter hyrda i andrahand mitt i centrala Uppsala.

– Det är väldigt sorgligt att möta de här utsatta kvinnorna som behandlas som handelsvaror. Man kan se i deras ögon hur ledsna de är, en del ser nästan livlösa ut, säger hon.