Insatserna inleddes tidigt på tisdagsmorgonen och ledde till tio gripanden där samtliga har anhållits av åklagare. De anhållna är misstänkta för ett grovt narkotikabrott, två narkotikabrott och ett häleribrott där en ansenlig mängd misstänkt stöldgods har tagits i beslag.

– Några mer detaljer som ingår i förundersökningen kan jag inte ge i nuläget. Det är en hel del frihetsberövade, och nu blir det ett intensivt arbete med förhör framöver, säger Jale Poljarevius.

Har insatserna gått lugnt till?

– Ja, det tycker jag. Vi har haft ett fall där en farbror, som inte är misstänkt, tog illa vid sig och blev väldigt rädd, och då såg vi till att han kom till sjukhus som han lämnade efter två timmar. Det var inget allvarligt med honom, men han blev chockad. Vi har inte haft några skadade människor, och det är vi tacksamma för.

Kan det bli fler insatser de kommande dagarna?

– Det vet man aldrig. Det ska inte vara lätt för en kriminell att veta att man kan fräsa på vidare. Det kanske inte blir något på några veckor eller så slår vi till just nu.

Tidigare har polisen varit förtegen om i vilka områden som veckans insatser har gjorts, men nu preciserar Jale Poljarevius något.

– Vi har varit i en särskild stadsdel i Uppsala, men vi vill inte vill gå ut med vilken, och sedan har vi varit en hel del i centrala Uppsala, så hela Uppsala kommun har berörts på olika sätt kan man säga, säger han.

Under måndagen inleddes den pågående insatsen där bland annat 12 personer anhölls, en handgranat togs i beslag samt att polisen även då gjorde fynd av narkotika.

Operation Lynx har pågått sedan november och är en del av polisens arbete mot den grova och organiserade brottsligheten i region Mitt, där förutom Uppsala län även Västmanland och Gävleborg ingår. Insatser som UNT har uppmärksammat vid ett flertal tidigare tillfällen.