Knivskärningen inträffade en kväll i december förra året. Offret knivhöggs i magen och fick allvarliga skador på bland annat lever och lungsäck, men överlevde. Senare på kvällen greps den misstänkte 18-åringen på Stora Torget. Offret och gärningsmannen var bekanta med varandra sedan tidigare, men motivet till angreppet är okänt.

LÄS MER: Knivskärning vid Resecentrum

Mannen åtalades för mordförsök men nekade till brott och hävdade vid rättegången att offret måste ha skadat sig själv. Tingsrätten ansåg att hans uppgift var motbevisad och dömde 18-åringen till fängelse för mordförsök. Strafftiden bestämdes till två år, med hänsyn till mannens låga ålder.

LÄS MER: Döms för knivhugg

18-åringen överklagade och ville bli frikänd eller åtminstone få straffet mildrat. Svea hovrätt konstaterar att misshandeln var allvarlig och har ett så kallat straffvärde på tre års fängelse. Bestämmelserna om strafflindring för unga personer innebär att strafftiden nu bestäms till ett och ett halvt års fängelse. Tingsrättens beslut om skadestånd till offret och utvisning av gärningsmannen efter avtjänat straff står fast.