"Ska hem till morsan och visa nya frisyren"

Ett tjugotal personer som brukar besöka dagverksamheten på Mikaelsgården fick nya frisyrer på tisdagen. "Det är svinnice", säger en nyklippt Leif Saaristo om initiativet.

"Kaffe, mineralvatten... Man blir verkligen ompysslad här", säger Natasha. Hon hade bett om en kort frisyr, och log när klippningen var klar.

"Kaffe, mineralvatten... Man blir verkligen ompysslad här", säger Natasha. Hon hade bett om en kort frisyr, och log när klippningen var klar.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-22 21:00

Frisören Monika Perovic får en stor kram av Sara som brukar besöka Mikaelsgården, en dagverksamhet för människor som på olika sätt är socialt utsatta. I dag har hon följt med verksamheten till Salong Syster & Bror, och hon strålar.
– Jag grät när hon klippte mig. Att hon, utan att hon känner mig, ger mig så mycket närhet och kärlek. Det är fantastiskt, säger Sara.

Att just Monika Perovic skulle klippa Sara stod snabbt klart. Sara berättar att hon direkt efter att ha klivit in på salongen tog tag i Monika Perovic och ville att hon skulle klippa henne. Varför var hon så tvärsäker?
– Vi har samma energier. Vi kom överens om hur det skulle bli utan att vi behövde prata så mycket.

På tisdagen avsatte frisörerna på Salong Syster & Bror tid för att kostnadsfritt klippa personer som brukar besöka Mikaelsgården. Mikaelsgården drivs av Stadsmissionen och är en daglig verksamhet för personer med missbruk, psykisk ohälsa eller som på andra sätt lever i utsatthet. Vanligtvis erbjuds klippning på Mikaelsgården och i julas fick man styling av frisörelever på Grillska gymnasiet. Detta är dock första året som klippningen äger rum på en riktig salong. 
Och lite lyxigare än en vanlig klippning blir det. Betraktande sin egen spegelbild sitter Leif Saaristo och äter en chokladboll och dricker kaffe. Han beskriver initiativet som "svinnice". Över sig har han en svart frisörkappa och sidorna av huvudet är rakade. De färgas nu orange. 
– Det är teamwork som ligger bakom. Både jag och frisören har bestämt. När det är klart ska jag skicka bilder till barnen, säger Leif Saaristo. 
Efter att hans barn fått se frisyren ska han fortsätta att visa upp den.
– Nu ska jag hem till morsan och visa henne, säger han.

Att Leif, Sara och de andra kommer just hit för att klippa sig grundar sig i ett samtal mellan Malin Herlitz och Robert Chamoun, salongsansvarig respektive ägare av Salong Syster & Bror. Malin Herlitz volontärarbetar på Stadsmissionens matcentral och visste hur de skulle bära sig åt för att gå från ord till handling.
– Det känns bra att kunna ge tillbaka och att hjälpa de som har det svårt, säger Malin Herlitz. 

Robert Chamoun betonar att alla som vill kan hjälpa till.
– Många tror kanske att sådant här kräver mycket planering och jobb, men det är bara att göra! 

Under dagen hade salongen 22 gäster inbokade och räknar redan nu med att göra om aktiviteten.

Leif Saaristo har tidigare haft håret färgat rosa, men nu blir det orange. En stor dreadlock blir kvar efter klippningen. "Det började som cornrows men sedan växte de ihop", säger han.
Leif Saaristo har tidigare haft håret färgat rosa, men nu blir det orange. En stor dreadlock blir kvar efter klippningen. "Det började som cornrows men sedan växte de ihop", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!