Det har varit väl känt att det funnits problem med inomhusmiljön i fastigheten i Gottsunda dit Flogsta vårdcentral med 13 000 listade patienter och 60 anställda skulle evakueras. Men de problemen har rört marknivån. Planen var att Flogsta skulle flytta in på plan ett och två. För att ändå vara på säkra sidan har prover tagits även där. På onsdagseftermiddagen kom svaren.

– Vi kommer inte att kunna gå vidare med en flytt till Gottsunda. De har hittat utsläpp i form av träskyddsmedel och även bakteriella utslag. Det är inga alarmerande mängder, men tillräckligt för att det inte ska vara ett alternativ för oss, säger Tord Jansson, försörjningschef för primärvården i Region Uppsala.

Dålig inomhusmiljö och personal som farit illa har blivit en följetong under många år på Flogsta vårdcentral. Tidigare i år kom beskedet att lokalerna i Flogsta återigen måste evakueras helt. Det var också ett krav från skyddsombudet. Enligt både Tord Jansson och verksamhetschefen Karin Andersson är personalen nu så känslig både fysiskt och psykiskt på grund av de fysiska arbetsmiljöbristerna och alla turer i ärendet att alla chansningar är uteslutna. Evakueringsbeslutet kvarstår, men nu blir man alltså kvar i Flogsta ett tag till. Hur länge vet ingen.

Artikelbild

| UNT har tidigare berättat om att personal på Flogsta vårdcentral fått svåra astmabesvär, hosta och snuva. ”Huset måste rivas”, säger en tidigare anställd.

– Jag önskar att vi hade såväl en säker plan A, som plan B och C. Men det har vi inte, säger Tord Jansson.

LÄS MER: Stor vårdcentral sjuk - igen

Flogsta vårdcentral är en stor verksamhet som kräver mycket yta. Att det handlar om vård gör också att det ställs speciella hygienkrav på lokalerna. Så många lokaler av det slaget finns inte. En idé skulle kunna vara att dela upp verksamheten.

– Vår ambition är att hålla ihop så mycket det går, och den kvarstår. Men vi har redan planerat för lite förändringar som gör att vi exempelvis kan ha barnavårdcentral i Stenhagens vårdcentral, säger Karin Andersson.

Artikelbild

| Flogsta vårdcentral kommer att evakueras. Men just nu vet ledningen inte när. "Jag önskar att vi hade en plan A, B och C. Men det har vi inte", säger Tord Jansson, försörjningschef, här med verksmahetschefen Karin Andersson.

LÄS MER: Kräver att lokalerna evakueras genast

Under onsdagseftermiddagen, omedelbart efter att provsvaren kom, mejlade hon ut beskedet till alla anställda om att flytten till Gottsunda inte blir av.

– Jag är trots allt nöjd över att vi gjort mätningen och fått besked så att vi nu kan gå vidare och försöka hitta bättre lösningar. Säkerheten för personalen är alltid prioriterad, säger hon.

UNT träffar dem omedelbart efter att de fått provsvaren. De ser nedslagna och tagna ut. Turerna runt Flogsta vårdcentrals lokaler har pågått i över tio år.

– Det här är tragiskt, det är en så bra och välfungerande vårdcentral, säger Karin Andersson.