Studentbokhandeln i Uppsala etablerades 1963 men ägs sedan 1994 gemensamt av Uppsala studentkår och Uppsala universitet. Verksamheten startades som en intressebyrå för att erbjuda studenter kurslitteratur till bra priser. Det har också därefter varit målet med verksamheten, att leverera kurslitteratur och ge service till studenterna. Ungefär 70 procent av företagets omsättning är kurslitteratur och man har genom åren kunnat vara konkurrenskraftig när det gäller prissättningen på just kurslitteratur. Men det har inte räckt för att man ska kunna fortsätta.

– Vi har med olika aktiviteter riktade till våra nyckelgrupper, studenterna, försökt öka intäkterna. Vi har funnits på campus, haft specialerbjudanden vid höstterminens start, haft kvälls- och nattöppet och andra specialerbjudanden. Men det har inte givit det resultat vi hoppats på. Vi har de senaste fyra åren haft ett minusresultat. Och det håller i sig, säger Fredrik Pettersson, styrelseordförande för Studentbokhandeln.

Han menar att ökad konkurrens från internethandeln och ett förändrade läsbeteende, där studenter inte längre köper lika mycket kurslitteratur, är en del av förklaringen till förändringen.

Artikelbild

| Mats Berglund har varit medveten om det ekonomiska läget, men är förstås ledsen över att bokhandeln ska stänga.

– Det är stor utmaning i dag att driva en bokhandel, särskilt om man håller en sådan bredd i utbud och servicenivå som vi gjort. Jag tror att vi kommer att bli saknade. Vår fysiska butik har varit betydelsefull för många studenter genom åren. Det är tråkigt att behöva ta det här beslutet. Studentbokhandeln representerar något viktigt i en universitetsstad som Uppsala, säger han.

I bokhandeln på Sysslomansgatan är det lugnt strax efter öppningstid på tisdagen. Vid informationsdisken sitter Mats Berglund och jobbar. Att bokhandeln ska stänga känns tungt, säger han.

– Det ekonomiska läget är förstås något vi har varit medvetna om men beskedet är jobbigt, säger Mats Berglund som länge tycker sig ha sett ett skifte inom detaljhandeln. Att bokhandlare är särskilt drabbade är ingen hemlighet.

– En stor bokhandelskedja dominerar marknaden och den är det svårt att konkurrera med, säger han.

Artikelbild

| Sven-Erik Svensson, vd och platsansvarig på Studentbokhandeln känner stor sorg över att personalen drabbas.

Sven-Erik Svensson, vd och platsansvarig på Studentbokhandeln håller med.

– Vi har jobbat intensivt och länge för att vända den negativa trenden. Men tyvärr har vi inte lyckats. Nu kommer Studentbokhandeln som institution att läggas ner och det känns jobbigt. Dessutom drabbas personalen vilket är mycket tungt, säger han.