SD röstade inte för sin egen politik

På riksplanet har SD verkat för gratis mammografi för äldre. Men i regionfullmäktige ville inte SD stödja ett sådant förslag.

Simon Alm ville inte rösta för sitt eget partis politik i frågan om avgifter för mammografi.

Simon Alm ville inte rösta för sitt eget partis politik i frågan om avgifter för mammografi.

Foto: Kollage Scanpix/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala län2019-11-22 09:30

På Sverigedemokraternas webbplats, där partiets politik beskrivs, står det att det borde "vara självklart att även kvinnor över 74 år ska få genomgå kostnadsfri screening för att upptäcka bröstcancer."

Simon Alm, gruppledare för Sverigedemokraterna Uppsala, motiverar beslutet att inte stödja ett sådant förslag med att reformen inte var finansierad.

– Det var ett säryrkande från Socialdemokraterna med ett reformönskemål som var ofinansierat. Vi vill vara ett ansvarstagande parti och inte stödja ofinansierade reformer, säger Simon Alm.

I stället ville Sverigedemokraterna enligt Simon Alm i sitt budgetförslag satsa på att öka tillgängligheten till vården för att minska köerna.

Men leder inte ökad screening för mammografi till minskade kostnader för vården om cancer upptäcks tidigare?

– På lång sikt kan man spara pengar. Men på kort sikt har vi gigantiska köer som måste åtgärdas, säger Simon Alm.

Vivianne Macdisi (S), regionråd, är kritisk. 

– Det stämmer inte att reformen är ofinansierad. Jag har pratat med förvaltningen och de säger att det är så lite pengar det handlar om, att de klarar det inom sin ordinarie ram. Vi öronmärker inga pengar i budgeten, utan vi ger en klumpsumma till sjukhusstyrelsen, säger hon.

– Det som är oansvarigt är att Sverigedemokraterna går ut så starkt i olika forum och säger att de satsar på pensionärerna och ska ta bort avgifterna för mammografi för dem över 74 år, men sen inte stödjer ett sådant förslag, säger Vivianne Macdisi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!