Rökheroinet är tillbaka i Uppsala

Nu är rökheroinet tillbaka i Uppsala. Det uppger polisen, som planerar för nya riktade insatser på Resecentrum.

"Nu måste vi börja jobba hårt mot det här igen, med nya insatser på Resecentrum", säger Daniel Larsson vid Upppsalapolisen.

"Nu måste vi börja jobba hårt mot det här igen, med nya insatser på Resecentrum", säger Daniel Larsson vid Upppsalapolisen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Uppsala kommun2019-11-30 13:00

De senaste veckorna har polisen i Uppsala fått uppgifter om att rökheroinet är tillbaka i stan. Något som nu bekräftats av flera beslag.

– Under ingripanden på stan när det varit bråk mellan olika grupperingar har vi upptäckt att ungdomarna haft rökheroin på sig, både för försäljning och eget bruk, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Vintern 2016-2017 larmade polisen om ett eskalerande missbruk av rökheroin bland ungdomar som hängde kring Resecentrum. Det handlade i huvudsak om ensamkommande flyktingungdomar, främst från Afghanistan.

Polis och socialtjänst gick samman och lyckades vända utvecklingen genom ökad närvaro och fler ingripanden på Resecentrum samt genom tvångsomhändertaganden och vård på behandlingshem. Vissa ungdomar valde också att lämna Uppsala på grund av insatserna och drog, enligt polisen, till bland annat Västerås och Gävle.

Men nu är rökheroinet alltså tillbaka, och enligt Daniel Larsson är missbrukarna även denna gång främst flyktingungdomar. Hur utbrett missbruket hunnit bli vet polisen inte än.

– Nu måste vi börja jobba hårt mot det här igen med nya insatser på Resecentrum.

Polis och socialtjänst har tidigare slagit larm om att den så kallade gymnasielagen, som började gälla 2018, fått olyckliga följder för en del av de berörda ungdomarna. Även om de får stanna på grund av lagen har de ingen rätt till bostad, vilket inneburit att vissa bor på gatan och där löper stor risk att hamna i missbruk och kriminalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!