Under hela maj fick Uppsala endast 12 millimeter regn, vilket är ungefär en tredjedel av den normala mängden. Men på måndag väntas 5 millimeter regn falla över Uppsala, enligt vad SMHI kallar en "säker prognos".

Av SMHI:s sannolikhetsberäkningar framgår att säker prognos i det här fallet innebär en chans på 75-–80 procent att det verkligen regnar på måndag.

Även på onsdag kan det bli lite nederbörd, men den förutsägelsen betecknas som mer osäker.

– Våra data visar att det starka högtrycket över Uppsala kan komma att brytas ner de närmaste dygnen. Vi går då mot ett lite labilare väderläge där det kan bildas skurar. Men exakt var det kommer att regna är svårt att avgöra, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Hur långt i förväg kan man förutsäga vad det ska bli för väder?

– För ett dygn framåt går det att göra en prognos med ganska stor träffsäkerhet. Men det hänger till stor del på väderläget.

Lovisa Andersson berättar att det är lättare att förutsäga vädret vid högtryck än vid lågtryck.

– Allra klurigast är det om lågtrycken kommer söderifrån, uppger hon.

Maj i Uppsala var inte bara en ovanligt torr utan även en rekordvarm månad. Medeltemperaturen under perioden uppgick till 16 grader, mot det genomsnittliga värdet 10 grader.

Sedan mätningarna startade 1739 har inte någon lika varm majmånad noterats i Uppsala.

Hur kommer det sig då att det varit torrt och varmt under en så lång period? Svaret från SMHI är att ett kraftigt högtryck lyckats blockera omgivande regnfronter.

Den långa torrperioden har inte bara bidragit till en rad bränder utan även ställt till det för lantbrukarna. LRF skriver på sin hemsida att vissa lantbrukare redan sett en stor del av årets skörd torka bort och att det kan bli tal om nödslakt under sommaren.

Frågan är om måndagens väntade 5 millimeter vatten kan göra någon skillnad.