Restaurangen Heat på Bolandsgatan 13, har i år slagit ihop det bästa av två världar: semlor och pannkakor.

– Det är en rolig idé. Vi är kända för våra pannkakor och det är ingen som har tänkt på det här förut, säger Ronny Holmström som är restaurangchef.

I en pannkakssemla spritsar man först i grädde och mandelmassa. Man rullar sedan ihop pannkakan, skär upp den i bitar och avslutar med en extra klick grädde på toppen. Semlan kommer att serveras som en efterrätt till matgästerna.

Artikelbild

| Kocken Johan Hellman med den nya varianten - pannkakssemlan.

– Det är lite vanilj i pannkakssmeten och smöret som man steker pannkakan i ger semlan lite sälta. Vi kommer nog att behöva göra runt 700 pannkakssemlor, säger Ronny Holmström.

Johan Hellman som arbetar i köket fick premiärrulla en pannkakssemla för UNT dagen innan fettisdagen.

– Det är nog världsrevolutionerande med pannkakssemla. Själv äter jag alltid den vanliga semlan med hetvägg, säger Johan Hellman.

Under de senaste åren har det inte funnits någon hejd när det kommer till nyskapandet av semlor. Güntherska Hovkonditori i Uppsala har på tisdagar inte haft mindre än nio olika sorters semlor att välja emellan. De har bland annat en Norsksemla, med hallonsylt istället för mandelmassa och Lapplandssemla som har hjortronsylt i grädden och vaniljkräm istället för mandelmassa. På själva fettisdagen kommer det dock att finnas fem sorter att välja emellan på grund av högt tryck.

Artikelbild

| Pannkakssemlan innehåller både grädde och mandelmassa, precis som en klassisk semla.

– Vi får in cirka 2000 beställningar och räknar med att göra mellan 7000-8000 semlor, säger Anne Landing som är VD för Güntherska Hovkonditori & Schweizeri.

Utöver den vanliga semlan är det blåbär och chokladsemlan som säljer bäst på Güntherska.

Artikelbild

– Bagarna brukar vara lite trötta i händerna eftersom allt görs för hand. Men det är festlig stämning och folk brukar tycka att det är roligt, säger Anne Landing.

På Bageri Brantingstorg är semmelbaket i full gång. Där förväntas de sälja omkring 7500 semlor.

Artikelbild

– Det är mycket förberedelser, men det är roligt när det kommer mycket folk, säger Linda Holmgren som är ett av tre syskon som driver konditoriet. Enligt henne är det den klassiska semlan som säljer bäst, följt av en mini-semla. Efter det kommer den moderna klassikern semmelwrapen.

Det är flera konditorier i Uppsala som har varianter till den klassiska semlan. Ofvandahls Hovkonditori har en nutellasemla, med nutella istället för mandelmassa, och prinsessemla med ett marsipanöverdrag på. På Landings Konditori är en nyhet för i år deras chokladsemla med chokladbitar i brödet och chokladgrädde istället för vanlig grädde. Kort och gott går det nog att hitta en semla i Uppsala som faller alla i smaken.

Artikelbild

| Blåbärssemlan är det flera konditorier som har.

LÄS MER: Ölsemla, gin- och tonic-semla, någon? Här listar vi semlorna som kanske gått för långt....